Verzekeren van 'drones' tijdens evenementen of huren van hallen

Wij als hobbyisten zijn tegen een probleem aan gelopen.

Met een groepje FPV racers uit Oss en omstreken zijn we al een tijdje op zoek naar een overdekte plek om de winter door te komen en dus lekker door te kunnen vliegen. Maar dit blijkt legaal toch lastiger te zijn dan gedacht. We lopen constant tegen problemen aan.

We zijn begonnen met parkeergarages. Helaas geven gemeenten hier geen toestemming voor. Maar dat antwoord hadden we al wel van te voren kunnen bedenken. Ook leegstaande hallen/ruimten onder toezicht van bijvoorbeeld een makelaar is lastig. Liep ook negatief af.

Uiteindelijk zijn we in Nijmegen bij een verhuurbedrijf van hallen terecht gekomen. Ze waren enthousiast en ook de prijs zijn we redelijk uit gekomen. Maar nu komt het… Eén van de eisen voor verhuur is het hebben van een evenementenverzekering. Ik denk dat regel ik even…
Evenementenverzekeringen worden normaal gesproken alleen met bedrijven afgesloten die ook nog eens in die sector werken.
Dat is wat Interpolis mij kon vertellen. Particulieren doen zij niets mee. Zij adviseerden me weer om met een assurantiekantoor contact op te nemen. Zij hebben vaak een breder netwerk van contacten. Maar ook van hun kreeg ik niet het antwoord waar ik op gehoopt had.
Blijk dat zelfs de verzekeraars die meestal de grotere risico’s afdekken, niets met ons kunnen. Ze zeggen letterlijk ‘alles wat van de grond komt, verzekeren wij niet’.

Waar ze vooral tegenaan lopen is letselschade en wedstrijdverband. Alles wat van de grond komt, is een groter risico op letselschade.
Daarnaast is schijnbaar ‘wedstrijdverband’ ook een soort groter risico. Voornamelijk voor omstanders. En ik heb ze natuurlijk verteld dat we wat wedstrijdjes willen houden onder elkaar, niets officieels. Dat viel dus verkeerd.

Uiteindelijk ben je gewoon via je WA verzekerd voor schade door je drone (tot 25 kg). Zoek dit wel goed uit bij je eigen verzekering. De meesten zullen dit dekken. Maar onthoudt dit dus goed. Zodra er wat is, begin niet over ‘wedstrijd’ etc., dan kun je het schudden. Dat kreeg ik als tip mee.

Maar nu hebben we dus nog steeds geen hal. Mijn vraag is nu of mensen hier ook tegenaan zijn gelopen.
Hoe regelen modelvliegclubs dit? Die houden ook jaarlijkse evenementen met publiek etc. Dat moet toch ook verzekerd worden.
Wat ik op internet kon vinden is dat je bij veel modelvliegclubs gewoon goed WA verzekerd moet zijn. Bovenstaand verhaal klopt dan.
Daarnaast moet je vaak lid zijn van de KNVvL. Buiten het feit dat je dan een brevet moet halen, ben je via hen ook weer extra verzekerd. Maar dat werd me net geheel duidelijk.

Uiteindelijk zijn we gewoon een paar gasten die domweg wat rondjes willen vliegen in een lege hal. Zo moeilijk kan het toch niet zijn.
Het assurantiekantoor kon me ook vertellen dat zodra het woordje ‘drones’ genoemd werd, ze meteen al de hakken in het zand hadden staan.
Ze kennen het niet, er is ook bijna geen vraag naar en er ligt sowieso een negatieve lading op. Ik wil het woord ‘drone’ zelf eigenlijk ook niet gebruiken, maar dat is bijna wel altijd de enige manier om duidelijk te omschrijven waar het om gaat.

In Deventer is morgen ook weer een wedstrijd hoe hebben die dat geregeld? Volgens mij zijn er wel wat organisatoren die hier op dit forum mee kijken. Daarnaast vraag ik me af of de wedstrijden die hier de laatste tijd voorbij zijn gekomen eigenlijk wel verzekerd waren?

Ik zal een kopie van dit topic ook nog even op het Modelbouwforum plaatsen. Vaak wat meer verenigingen daar.