Verandering drone regelgeving vanaf 1 oktober 2015 van kracht

Vanaf 1 oktober gaat er veel veranderen voor de operators van drones tot 4 kilogram. Zo wordt het inzetten van drones voor commerciële doeleinden versoepeld maar worden de regels voor alle drone operators wel aangescherpt.

Beperking
Vanaf 1 oktober 2015 mag een drone tot 4 kilogram niet hoger dan 50 meter vliegen en mag hij niet verder dan 100 meter van de bestuurder af vliegen. Dit geldt voor zowel commerciële als particuliere vluchten. Verder mag de drone uiteraard niet binnen een straal van 5 kilometer van een luchthaven vliegen en moeten zij ook minimaal 50 meter afstand houden van andere drones.

Hoger, zwaarder of verder vliegen?
Voor drone operators die toch hoger of verder willen vliegen, of een zwaardere drone vliegen, moeten zich allemaal aan dezelfde regels houden. Deze regels zijn gelijk aan de huidige regelgeving voor commerciële gebruikers. Dit houdt in dat een vliegbewijs verplicht is en er een ontheffing aangevraagd dient te worden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT of ILenT).

Veiligheid
Door deze nieuwe regels wilt staatssecretaris Wilma Mansveld meer duidelijkheid en ruimte creëren voor de innovatie sector en wordt het helder aan welke veiligheidseisen voldaan moet worden. Het verschil tussen commerciële piloten en particuliere gebruikers wordt met de nieuwe regels verkleind.

Modelvliegen
Op modelvliegvelden bij modelvliegverenigingen gaan de nieuwe regels niet op en mogen operators vliegen volgens de regels van de vereniging.

Journalistiek gebruik
De verandering in regelgeving biedt mogelijkheden voor het journalistiek gebruik van drones. Wanneer journalisten snel een drone willen in willen zetten hoeven zij geen ontheffing aan te vragen en kunnen zij gemakkelijk en snel een drone inzetten. Eerder deze maand wilde de Nederlandse Vereniging van Journalistiek (NVJ) een proefproces starten om het journalistieke gebruik van drones mogelijk te maken.

http://www.drones.nl/verandering-drone-regelgeving-vanaf-1-oktober-2015-van-kracht/

Hier het officiele bericht:

Ik vind het item van Drones.nl (zoals wel vaker) niet helemaal kloppen.

Hoger, zwaarder of verder vliegen?
Voor drone operators die toch hoger of verder willen vliegen, of een zwaardere drone vliegen, moeten zich allemaal aan dezelfde regels houden. Deze regels zijn gelijk aan de huidige regelgeving voor commerciële gebruikers. Dit houdt in dat een vliegbewijs verplicht is en er een ontheffing aangevraagd dient te worden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT of ILenT).

Waar staat dan dat je boven de 4kg een ontheffing aangevraagd moet worden? In de officiele aankondiging staat juist dat er een gefaseerde openstelling van het luchtruim komt met de volgende toevoeging:
De gefaseerde aanpak betekent dat commerciële bestuurders van een drone per 1 juli al een brevet en vergunning kunnen krijgen na het afleggen van een theorie- en praktijkexamen. Hiermee kunnen ze structureel vliegen met drones. Dit vervangt de verplichting tot aanvragen van een ontheffing voor een vlucht.

Daarnaast wordt er continue gekeken naar de Europese regelgeving en daar waar nodig aangepast.

Het is dus nog een groot grijs gebied wat er met de commerciele markt boven de 4kg gaat gebeuren.
En ook de regels voor 1 oktober zijn nog niet eens definitief.

Dan mijn persoonlijke mening…
Iedereen klaagt meteen over de beperking, maar ik vind het gedeeltelijk wel terecht. Zelfs Jantje op de hoek zonder enige vliegervaring met een IQ van een drumstick koopt al een Phantom. Er ontstaan steeds vaker veel te gevaarlijke situatie.
Die 50 meter hadden ze wel op mogen toppen naar 100m aangezien de laagvlieggebieden in Nederland vanaf 100m hoog zijn.
Niet dichter dan 50m uit elkaar vliegen is wel een lachertje… laten we hopen dat daar nog wat aan gebeurt.
Waarschijnlijk komt dit voort uit het journalistiek wereldje. Wanneer er iets gebeurt zul je straks meteen 10 drones in de lucht zien die juist een gevaar kunnen opleveren.

Ik vind het allemaal prima zolang er dan ook wat soepelere regels komen boven de 4kg. Ik wil best een licentie halen, maar dan moet je wel zonder ontheffing wat hoger en verder mogen vliegen.

nou na het lezen van Rijkswaterstaat word het allemaal weer erger gemaakt dan het is zo te zien.

had dat artikel niet gelezen

Het is gewoon een aanzet tot uiteindelijk een definitieve regelgeving.
En zoals ze het nu presenteren gaan de regels nog wel vaker wijzigen aangezien ze met Europa op één lijn willen blijven.

Dat is wat ik er in ieder geval uit op kan maken…

Daarnaast moet je niet alles letterlijk van Drones.nl overnemen. Die gasten hebben een nieuwssite over drones, maar het lijkt soms wel alsof ze er de ballen verstand van hebben. Dronewatch.nl vind ik net wat beter overkomen met hun nieuwsitems.

weer wat geleerd kwam het tegen op FB dacht doe mijn bijdrage haha

dit staat er in wel erg belangrijk vindt ik

Modelvliegen
Op modelvliegvelden bij modelvliegverenigingen gaan de nieuwe regels niet op en mogen operators vliegen volgens de regels van de vereniging. - See more at: http://www.drones.nl/verandering-drone-regelgeving-vanaf-1-oktober-2015-van-kracht/#sthash.HehozDBr.dpuf

Als het strenger word.
Word het alleen maar spannender :wink:

Dan heb je geluk, het word strenger.
Hoogte word max 50m en je mag straks noch maar 100m van je af vliegen.
De regels hebben meer invloed op de quadcopters waarmee men filmt gelukkig.
Het probleem is alleen dat deze gebruikers er zich toch niet aan houden waardoor we straks noch strengere regels krijgen en we straks niets meer mogen dankzij die DJI vliegers en dergelijke.