Transmitter vermogen in Nederland

Hallo allen,

Ik loop te zoeken online, maar vind geen eenduidig antwoord.
Wat is het maximaal toegestane vermogen voor een 5.8 mhz transmitter in Nederland?

Ik wil graag wat meer dan slechts 25mW.

Trouwens nog adviesen waar ik mijn fpv gear vandaan kan halen? Ik denk aan fatshark attitude. De tx en cam moet ik maar kijken of dat er toevallig een leuke set is met gewenst vermogen.

Thnx!
Greetz,
Spyah

25 is max

Serieus? Das wel balen.

En nog enig idee wat voor bekeuring je riskeerd als je met meer vermogen rond vliegt?

Geen idee, maar bijna iedereen vliegt op meer dan 25mW. Daarbij wordt een signaal met de frequentie 5,8GHz snel geabsorbeerd door obstakels zoals: bomen huizen etc. Het voordeel hiervan is dat nauwelijks iemand last van je heeft. Ik vlieg zelf gewoon 600mW en heb ook met die vraag gezeten.

Buiten vliegen op open veld met m’n 25mw Fatshark gaat prima met wat spironetjes, als de andere kanalen niet bezet zijn. Ik haal zo’n 750-850m voor ie begint te ‘glitchen’. Door de bomen wordt het al snel minder 150-200m. Als er anderen bij zijn wordt het ook al snel minder.

Het verschil met m’n 200mw Eachine is overigens best groot. Bijn 2x zo veel bereik denk ik (maar ben nog niet voorbij 1000m gegaan). Veel beter zicht tussen bomen en veel minder last van anderen.

Binnen in de Jaarbeurs was ik met 50m en mijn 25mw het zicht kwijt, alleen maar sneeuw. Met 200mw ging het redelijk maar lastig in de bochten.

Kortom, ik den dat je met 200mw prima uit de voeten kan. (Mijn 25mw is doorgemeten op 78mw en mijn 200mw op 392mw; ik ken iemand die zijn 600mw is doorgemeten op 1,1watt) Het hangt vooral van je antenne en ontvanger af hoe goed alles werkt.

ik vlieg op 600mw
maar wel op afgelegen gebieden
niet bij vliegvelden

ik hou me wel dom als ze echt zouden zeiken :slight_smile:

ben me nog een beetje aan het oriënteren in de quad markt maar zie door de mw’s het bos niet meer :crazy:
boscam wordt afgeraden, ImmersionRC wordt aangedragen als standaard voor de wedstrijden om dan nog maar te zwijgen van die goedkope Chinese spullen.

Is er iemand in de buurt van Rotterdam waar ik een keer bij kan komen meekijken? Of als dat handiger uitkomt? (ik werk tegenover de jaarbeurs).

Boscam is zeker geen verkeerde zender, maar de problemen komen vaak in combinatie met ImmersionRC. En je raad het al, veel mensen vliegen met ImmersionRC.

Iemand nog suggesties voor een shop voor fpv spulletjes, goggles, tx en cam, binnen europa?

Zoveel…

Multirotorparts, ElectronicaRC, BoltRC, Quadcopterenzo, Hobbyking, Banggood, Runcam (niet Europa), Surveilzone (niet Europa)…

Als je met anderen wil samen vliegen is ondersteuning voor de E en/of F band gewenst!

Precies! Het probleem is niet de Boscam mensen, het zijn die vervelende Immersion figuren!

Inmiddels heb ik de fatshark 250mW in mn quad zitten. Werkt prima maar ook nog niet echt verre afstanden gevlogen.

Als je de regels aangaande frequentie gebruik en vermogens wilt nalezen kan dat voor Nederland op www.agentschaptelecom.nl

Hoe hoog zijn de boetes en de lasten onder dwangsom?
De bestuurlijke boete kan oplopen tot maximaal € 45.000,-. Het voornemen tot het opleggen van een bestuurlijke boete (en een last onder dwangsom) wordt zonder waarschuwing, ook al is er sprake van een eerste overtreding, opgelegd.
Bij het bepalen van de hoogte van de boete wordt onder meer rekening gehouden met de ernst van de verstoring veroorzaakt door de illegale zender en de verwijtbaarheid van de overtreder. Eveneens kunnen bijzondere omstandigheden, zoals recidive, pogingen om het toezicht te ontlopen door aanstuurconstructies of het gebruik van mobiele masten, een reden zijn voor verhoging van de boete. Ook verlaging van de boete is mogelijk indien er feiten of omstandigheden zijn die daartoe aanleiding geven. De boete wordt, nadat deze door Agentschap Telecom is opgelegd, door het CJIB geïnd.

Daarnaast wordt in alle gevallen een last onder dwangsom opgelegd. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan de dwangsom € 2.250,- of € 4.500,- zijn. Per keer dat een overtreder weer in de fout gaat, kost dit € 2.250,- of € 4.500,- tot een maximum van € 33.750,-, respectievelijk € 67.500,-.

Wow. Ik slik mijn vtx in als ik er ooit vragen over krijg…

Krijg je gewoonweg een poepzakje mee :lol:… Zal wel zo’n vaart niet lopen. Zolang we geen storingen in andere systemen veroorzaken, laten ze ons wel gerust…

Nou, we zijn zowiezo al in overtreding; onze zendmasten zijn mobiel :wink:
Maar als ik dit zo lees denk ik dat dit meer van toepassing is op piratenzenders en dat soort lui. Maar toch, flinke bedragen.

In de nieuwe nieuwe regelgeving over drones in het publieke domein, staat dat er voor drones een max zend vermogen van 100mw is.

Thnx !

Dat is nuttige info.
100 mw is voor mij waarschijnlijk wel genoeg, maar zijn er 100mw tx op de markt?

Ik weet niet of dit alleen voor de professionals zijn die uit opdracht van bedrijven (legaal) opnames maakt.