stabiel op 3s, maar onstabiel op 4s

Hallo allemaal,

Een week geleden waren dan eindelijk al mijn spullen binnen voor mijn tweede build. Dit keer een 4s.
Na wat tegenslagen en uitzoekwerk vliegt die als een zonnetje, stabieler dan mijn eerste drone.
Echter als ik hem op een 4s lipo aansluit beginnen de motoren onregelmatig te lopen, schiet af en toe omhoog bij een constante throttle.
En wat nog verontrustende is de motoren beginnen te stinken naar plastic dat smelt.
Nu ben ik voor een 4s setup gegaan en moeten alle componenten de hogere spanningen aan kunnen, kan het een setting in blheli zijn, motor timing?
Hopelijk heeft iemand een goeie tip, alvast bedankt.

-epiquad h 180 frame
-favourite little bee 20A
-naze32 rev.6
-matek 5in1 pdb
-dragonfly 2206 2800kv
-frsky x8r receiver sbus
-minmosd
-euchine et600 vtx

Ik post vanavond mijn blheli setting.

Motoren gaan stinken als er teveel stroom doorheen loopt.
Welke props draai je en hoeveel ampere zou die combinatie volgens de motorfabrikant trekken?

mijn motoren stonken ook toen ik er erg ver met de pids vandaan zat, werden ze ook erg heet zelfs bij kleinere props. Je zou daar eens wat aan kunnen doen. Dan lopen ze ook onregelmatig en wellicht op 3s beter(was bij mij zo)

wow, bedankt voor de snelle antwoorden. :thumbup:
ik vlieg idd nog met standaard luxfloat pids uit de laatste betaflight, en met tri wings 4045 bullnose. Misschien moet ik eerst met normale props beginnen, maar ik heb het bij minimale throttle, alleen nog in mijn kamer gevlogen? Ik zal naar de pids kijken en andere props op schroeven. Ik laat het jullie weten.

max powertest

Hier een filmpje waar die motoren op 4s vliegen.

:yt: Link werkt niet

Je hebt het over de laatste Betaflight. Welke precies? Vlieg je met 2kHz? Probeer 1kHz dan weer eens.

Warme motoren kunnen een effect zijn van een slechte tuning. Al zou dat met Betaflight en de default settings mee moeten vallen.

Dump in ieder geval je CLI hier en ook de BlHeli settings.

[member=142]MetallDanny[/member] , links doen het nu, srry.

[member=194]Royce[/member] ,Geen idee waar ik op vlieg. Waar kan ik dat vinden, noobie :slight_smile:

Moet ik de Gains verlagen? dat zie ik ook veel mensen doen als ze van 3S naar 4S gaan.
Hier mijn BLHeli setup en mijn CLI dump (nog geen pids of mijn standaard rates ingesteld).
Bedankt alvast.

dump

version

BetaFlight/NAZE 2.2.0 Jan 7 2016 / 01:06:58 (cad401d)

dump master

mixer

mixer QUADX
mmix reset
smix reset

feature

feature -RX_PPM
feature -VBAT
feature -INFLIGHT_ACC_CAL
feature -RX_SERIAL
feature -MOTOR_STOP
feature -SERVO_TILT
feature -SOFTSERIAL
feature -GPS
feature -FAILSAFE
feature -SONAR
feature -TELEMETRY
feature -CURRENT_METER
feature -3D
feature -RX_PARALLEL_PWM
feature -RX_MSP
feature -RSSI_ADC
feature -LED_STRIP
feature -DISPLAY
feature -ONESHOT125
feature -BLACKBOX
feature -CHANNEL_FORWARDING
feature VBAT
feature RX_SERIAL
feature MOTOR_STOP
feature FAILSAFE
feature ONESHOT125

map

map AETR1234

serial

serial 0 1 115200 57600 0 115200
serial 1 64 115200 57600 0 115200

led

led 0 15,15:ES:IA:0
led 1 15,8:E:WF:0
led 2 15,7:E:WF:0
led 3 15,0:NE:IA:0
led 4 8,0:N:F:0
led 5 7,0:N:F:0
led 6 0,0:NW:IA:0
led 7 0,7:W:WF:0
led 8 0,8:W:WF:0
led 9 0,15:SW:IA:0
led 10 7,15:S:WF:0
led 11 8,15:S:WF:0
led 12 7,7:U:WF:0
led 13 8,7:U:WF:0
led 14 7,8:D:WF:0
led 15 8,8:D:WF:0
led 16 8,9:R:3
led 17 9,10:R:3
led 18 10,11:R:3
led 19 10,12:R:3
led 20 9,13:R:3
led 21 8,14:R:3
led 22 7,14:R:3
led 23 6,13:R:3
led 24 5,12:R:3
led 25 5,11:R:3
led 26 6,10:R:3
led 27 7,9:R:3
led 28 0,0::0
led 29 0,0::0
led 30 0,0::0
led 31 0,0::0

color

color 0 0,0,0
color 1 0,255,255
color 2 0,0,255
color 3 30,0,255
color 4 60,0,255
color 5 90,0,255
color 6 120,0,255
color 7 150,0,255
color 8 180,0,255
color 9 210,0,255
color 10 240,0,255
color 11 270,0,255
color 12 300,0,255
color 13 330,0,255
color 14 0,0,0
color 15 0,0,0

set emf_avoidance = OFF
set mid_rc = 1500
set min_check = 1100
set max_check = 1900
set rssi_channel = 0
set rssi_scale = 30
set rssi_ppm_invert = OFF
set input_filtering_mode = OFF
set rc_smoothing = OFF
set min_throttle = 1000
set max_throttle = 1850
set min_command = 1000
set servo_center_pulse = 1500
set 3d_deadband_low = 1406
set 3d_deadband_high = 1514
set 3d_neutral = 1460
set 3d_deadband_throttle = 50
set enable_fast_pwm = OFF
set motor_pwm_rate = 400
set servo_pwm_rate = 50
set disarm_kill_switch = ON
set auto_disarm_delay = 5
set small_angle = 25
set fixedwing_althold_dir = 1
set reboot_character = 82
set serialrx_provider = SBUS
set spektrum_sat_bind = 0
set telemetry_switch = OFF
set telemetry_inversion = OFF
set frsky_default_lattitude = 0.000
set frsky_default_longitude = 0.000
set frsky_coordinates_format = 0
set frsky_unit = IMPERIAL
set frsky_vfas_precision = 0
set hott_alarm_sound_interval = 5
set battery_capacity = 0
set vbat_scale = 110
set vbat_max_cell_voltage = 43
set vbat_min_cell_voltage = 33
set vbat_warning_cell_voltage = 35
set current_meter_scale = 400
set current_meter_offset = 0
set multiwii_current_meter_output = OFF
set current_meter_type = ADC
set align_gyro = DEFAULT
set align_acc = DEFAULT
set align_mag = DEFAULT
set align_board_roll = 0
set align_board_pitch = 0
set align_board_yaw = 0
set max_angle_inclination = 700
set gyro_lpf = 188HZ
set moron_threshold = 32
set imu_dcm_kp = 2500
set imu_dcm_ki = 0
set yaw_control_direction = 1
set yaw_motor_direction = 1
set yaw_jump_prevention_limit = 200
set tri_unarmed_servo = ON
set servo_lowpass_freq = 400
set servo_lowpass_enable = OFF
set failsafe_delay = 10
set failsafe_off_delay = 10
set failsafe_throttle = 1000
set failsafe_kill_switch = OFF
set failsafe_throttle_low_delay = 100
set rx_min_usec = 885
set rx_max_usec = 2115
set acc_hardware = 0
set baro_hardware = 0
set mag_hardware = 0
set blackbox_rate_num = 1
set blackbox_rate_denom = 1
set blackbox_device = SERIAL
set beeper_off_flags = 0
set magzero_x = 0
set magzero_y = 0
set magzero_z = 0

rxfail

rxfail 0 a
rxfail 1 a
rxfail 2 a
rxfail 3 a
rxfail 4 h
rxfail 5 h
rxfail 6 h
rxfail 7 h
rxfail 8 h
rxfail 9 h
rxfail 10 h
rxfail 11 h
rxfail 12 h
rxfail 13 h
rxfail 14 h
rxfail 15 h
rxfail 16 h
rxfail 17 h

dump profile

profile

profile 0

aux

aux 0 0 2 1400 2100
aux 1 1 3 900 1150
aux 2 2 3 1250 1700
aux 3 27 3 1800 2100
aux 4 0 0 900 900
aux 5 0 0 900 900
aux 6 0 0 900 900
aux 7 0 0 900 900
aux 8 0 0 900 900
aux 9 0 0 900 900
aux 10 0 0 900 900
aux 11 0 0 900 900
aux 12 0 0 900 900
aux 13 0 0 900 900
aux 14 0 0 900 900
aux 15 0 0 900 900
aux 16 0 0 900 900
aux 17 0 0 900 900
aux 18 0 0 900 900
aux 19 0 0 900 900

adjrange

adjrange 0 0 0 900 900 0 0
adjrange 1 0 0 900 900 0 0
adjrange 2 0 0 900 900 0 0
adjrange 3 0 0 900 900 0 0
adjrange 4 0 0 900 900 0 0
adjrange 5 0 0 900 900 0 0
adjrange 6 0 0 900 900 0 0
adjrange 7 0 0 900 900 0 0
adjrange 8 0 0 900 900 0 0
adjrange 9 0 0 900 900 0 0
adjrange 10 0 0 900 900 0 0
adjrange 11 0 0 900 900 0 0

rxrange

rxrange 0 1000 2000
rxrange 1 1000 2000
rxrange 2 1000 2000
rxrange 3 1000 2000

servo

servo 0 1000 2000 1500 90 90 100 -1
servo 1 1000 2000 1500 90 90 100 -1
servo 2 1000 2000 1500 90 90 100 -1
servo 3 1000 2000 1500 90 90 100 -1
servo 4 1000 2000 1500 90 90 100 -1
servo 5 1000 2000 1500 90 90 100 -1
servo 6 1000 2000 1500 90 90 100 -1
servo 7 1000 2000 1500 90 90 100 -1

set gtune_loP_rll = 10
set gtune_loP_ptch = 10
set gtune_loP_yw = 10
set gtune_hiP_rll = 100
set gtune_hiP_ptch = 100
set gtune_hiP_yw = 100
set gtune_pwr = 0
set gtune_settle_time = 450
set gtune_average_cycles = 16
set alt_hold_deadband = 40
set alt_hold_fast_change = ON
set deadband = 0
set yaw_deadband = 0
set throttle_correction_value = 0
set throttle_correction_angle = 800
set default_rate_profile = 0
set gimbal_mode = NORMAL
set acc_cut_hz = 15
set accxy_deadband = 40
set accz_deadband = 40
set accz_lpf_cutoff = 5.000
set acc_unarmedcal = ON
set acc_trim_pitch = 0
set acc_trim_roll = 0
set baro_tab_size = 21
set baro_noise_lpf = 0.600
set baro_cf_vel = 0.985
set baro_cf_alt = 0.965
set mag_declination = 0
set pid_controller = LUX
set p_pitch = 40
set i_pitch = 30
set d_pitch = 20
set p_roll = 40
set i_roll = 30
set d_roll = 20
set p_yaw = 100
set i_yaw = 50
set d_yaw = 8
set p_pitchf = 1.500
set i_pitchf = 0.300
set d_pitchf = 0.010
set p_rollf = 1.500
set i_rollf = 0.300
set d_rollf = 0.010
set p_yawf = 4.000
set i_yawf = 0.400
set d_yawf = 0.010
set level_horizon = 6.000
set level_angle = 6.000
set sensitivity_horizon = 75
set p_alt = 50
set i_alt = 0
set d_alt = 0
set p_level = 50
set i_level = 50
set d_level = 100
set p_vel = 120
set i_vel = 45
set d_vel = 1
set gyro_soft_lpf = ON
set dterm_cut_hz = 0
set yaw_pterm_cut_hz = 0

dump rates

rateprofile

rateprofile 0

set rc_rate = 100
set rc_expo = 70
set rc_yaw_expo = 20
set thr_mid = 50
set thr_expo = 0
set roll_rate = 0
set pitch_rate = 0
set yaw_rate = 0
set tpa_rate = 0
set tpa_breakpoint = 1500

Nou, ik zie al wat dingen die waarschijnlijk aangepast moeten worden… je min_throttle staat veel te laag en in BlHeli juist weer te hoog. Ik zit nu op Tapatalk dus even lastig nu… kom er morgen op terug tenzij iemand me voor is :wink:

ja zoals Royce zegt: alles moet gelijk staan

b.v zoals je Min throttle in Naze en BLheli

zou dat zelf op 1060 zetten

wat me ook opvalt is dat je max throttle maar 1850 is …
dat moet 2000 zijn … (in naze en blheli)

je hebt ook de rates op 0

als je je blheli aanpast moet Programming by TX uit gevinkt staan anders kan ie zelf gaan callibreren

deze foto is van esc #1 … check all je esc eens ??

Ik heb nu de waardes gelijk gezet, 1060 en 2000 in BLHELI en cleanflight. Hij vliegt nu beter, geen rare spontane sprongen meer.
De motoren worden ook minder warm nog een lichte plastic geur, maar dat kan nog van de eerste keren zijn.
Wat is nu de beste manier eerst ESC kalibreren en dan de waardes uit BLHELI gebruiken en beetje het gemiddelde over de 4 ESC gebruiken als waarde in cleanflight. Of gewoon kalibreren en zelf de waardes invullen in beide.

De motoren gaan wel meer hoog sintelen bij het opvoeren van de Throttle, bij 3s is dat bijna niet.

3s

4s

[member=194]Royce[/member] ik vlieg met de laatste versie betaflight. Hoe stel ik 1khz in?

Stock cleanflight firmware vliegt hij rustig, motors blijven koel.4s.
Het hoge snerpend geluid is ook weg, zie filmpie hierboven met betaflight firmware.

Het lijkt een beetje op de problemen in dit draadje met borisb.
https://github.com/borisbstyle/betaflight/issues/92

Bedankt voor jullie hulp wordt zeer gewaardeerd. :thumbup:

ESC’s hoef je in principe niet te kalibreren. Als jij ze instelt met BlHeliSuite dan is dat al prima.
Zorg ook dat de laatste BlHeli erop staat. In ieder geval 14.1 of hoger.

Zorg dus dat in BlHeli het volgende staat ingesteld:
(en dat natuurlijk voor alle 4 de ESC’s gelijk)
min_throttle = 1060
max_throttle = 2000
demag low
damped light
PWM input = off
Motor_timing = medium

In Betaflight stel je het volgende in:
set min_check = 1020 (als je niet kunt stick armen, verhoog je elke keer met 10)
set max_check = 1900
set min_throttle = 1070 (tikje hoger dan BlHeli)
set max_throttle = 1980
set min_command = 1000

set rc_rate = 100
set rc_expo = 70
set rc_yaw_expo = 20
set thr_mid = 50
set thr_expo = 0
set roll_rate = 40
set pitch_rate = 40
set yaw_rate = 30
set tpa_rate = 0
set tpa_breakpoint = 1500

Ik heb zelf nog geen ervaring met de 2kHz optie. Dus ik zou je adviseren om Betaflight 2.1.6 te installeren met een clean install.
Dat is een stabiele versie welke ook AirMode heeft.
Daarnaast zet je alleen bovenstaande waarden anders via CLI. NOOIT een hele dump terug zetten.
En natuurlijk de belangrijke zaken als Aux kanalen etc. En probeer daarnaast eens PID controller 1 met de default waarden.

Als dat nog niet 100% lekker klinkt, kunnen we de PID’s nog wat aanpassen.
De Epiquad is een H quad, dus de P op Pitch zou net wat hoger moeten zijn dan P op Roll.
Denk aan P = 4 voor Roll en P = 7 voor Pitch.
Maar vlieg eerst maar eens met de default PID’s.

Er zijn volgens mij ook genoeg Epiquad vliegers hier die je passende PID’s kunnen aanleveren.

[member=194]Royce[/member] De laatste blheli staat erop 14.2.
Ik heb nu betaflight 2.16 erop geflashed en al mijn problemen zijn weg. Vliegt stabiel zonder rare geluiden (4s), kan niet vol blazen door het weer, dus alleen rondjes gevlogen in de tuin. Motors worden ook niet warm, gewoon koud na een paar minuten vliegen.

Wel een nieuw probleempje maar dat is niet erg, gaan we nu induiken. Ik heb een matek 5in1 pdb gekocht met low voltage alarm, als dzez actief wordt gaat er een buzzer. Als je die hoort gaat de quad vibreren, heel bijzonder :o
naze32 zit op de 5v van de pdb, ik denk dat ik daar maar is mijn scoop opzet.

super bedankt voor jullie hulp :thumbup: :thumbup:

Ben je nog verder gekomen met de matek 5in1? Zou dat vreemde gedrag tijdens buzzen te maken kunnen hebben de magneet of trillingen van de buzzer?

Heb je die buzzer ook als lost & found in kunnen stellen op je naze? Dat is mij nog steeds niet gelukt. Las ergens dat je dat kan doen via gimbal_tilt optie; heb m’n buzzer nu werken op een switch… maar hij begint ook te piepen bij een roll naar rechts :smiley:

Als ik lost&found niet voor elkaar krijg koop ik liever een apart pdb en buzzer. Naze heeft ook batt monitor en buzzer toch!?

Nee, ik heb er niet verder naar gekeken, mijn signaal draden van de ESC’s lopen ook vlak langs de buzzer, dus het zou inderdaad zo maar kunnen dat de buzzer daar op stoort. Ik heb telemetrie aangesloten en werk nu met een lua script op mijn Taranis, er begint nu lief een vrouwen stem tegen me te praten als de lipo spanning te laag wordt :smiley:

Ik vlieg met een Epiquad en gisteren heb ik het PDB ervoor besteld en ga ik de Matek eruit halen, al moet ik zeggen op het rare Buzzer fenomeen na het een mooi PDB is. Hopelijk lukt het je om de lost and found aan de praat te krijgen. Volgens mij als je PWM gebruikt kan je hem toewijzen aan een kanaal en dan idd aan een switch. NAZE heeft de batt monitor en buzzer optie, je moet nog wel een buzzertje kopen of van je MATEK afsolderen. Succes!

Correct, is gewoon aanwezig.