SP Racing F3 EVO - Probleem "Failed to open serial port"

Hallo FPV-racers,

Vandaag mijn SP flightcontroller binnen gekregen. Nu is mijn probleem dat ik de Virtual COM Port niet kan selecteren, cleanflight herkent ook geen poorten.

Natuurlijk toen ik de flightcontroller voor het eerst heb laten verbinden met cleanflight kon ik een verbinding openen. Ik kan me alleen niet meer herinneren wat ik fout heb gedaan bij het “Firmware Flashen”. Want nu krijg ik de foutmelding: “Failed to open serial port”.

De STM USB VCP Driver heb ik geinstalleerd, wordt ook herkent in apparaatbeheer. CP210x driver heb ik ook geinstalleerd alleen zie ik hier niets van terug in apparaatbeheer. DFU flashing werkt wel. Dus waneer ik de de boot-pads heb overbrugd kan ik de firmware voor de flightcontroller gewoon flashen. Maar op het moment dat dit afgerond is gaat het rode lampje knipperen (wat een goed teken moet zijn?) en herkent cleanflight alsnog geen COM port…

Heeft iemand een idee hoe ik dit kan oplossen en dat ik verbinding kan maken met mijn SP racing F3 EVO?

Bij voorbaat dank.

Jonathan

Grappig :slight_smile: ik had hem eergisteren binnen en was ook aan het zoeken.

Maar mij is het gelukt. Je hebt het Zadig tooltje nodig. Bootloader pins verbinden zodat het bordje in DFU mode gaat, dan via Zadig de driver installeren. Daarna kon ik hem prima flashen met beta flight. Als je alleen de pins kort sluit en hem aansluit is namelijk de poort niet zichtbaar in Cleanflight en kan je niks. Na het updaten van de driver zie je direct de poort DFU verschijnen in Cleanflight en kan je hem flashen.

Why do I have issues flashing my new F3 Flight Controller ?

Some of the new F3 boards come with a Virtual COM Port (VCP) that is used to communicate with a PC or MAC over the USB interface. Take a look at this video that talks about flashing the Lumenier LUX board that has a VCP port: http://www.youtube.com/watch?v=b8fMsazyxDw

Within this FAQ, check the answer to “What Flight Controllers are recommended to get the best out of BetaFlight” for more details on which FC has VCP ports.

Maar dat lukte jou dus ook begrijp ik…maar als je hem daarna aansluit zie je niet meer ? Heb je wel de juiste hex gebruikt, dus die met EVO erbij ?

Ik kan me wel herinneren dat ik het zalig tooltje hebt gebruikt in FDU mode. Misschien heb ik die fase toch met de verkeerde procedures gedaan. Zou het een verschil geven als ik beta flight erop zet? Voor het herkennen van de COM poort denk ik niet.

Ik zal laat in de middag het nog eens met de zalig tool proberen.

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Nee ik zag dat ik je verhaal maar half had gelezen ;D. Het flashen zelf in DFU was je wel gelukt maar als je hem daarna aan sluit wordt je FC niet meer herkend ? Je kan het eens proberen met betaflight maar zou inderdaad niet moeten uitmaken voor het wel of niet zien van de com poort.

Ik vermoed toch dat je een onjuiste versie hebt geflasht ? Je moet goed kijken dat je de EVO versie pakt( als je dat bordje hebt natuurlijk) en niet de " normale " of " mini" versie.

betaflight_2.8.0_SPRACINGF3.hex
betaflight_2.8.0_SPRACINGF3EVO.hex
betaflight_2.8.0_SPRACINGF3MINI.hex

Q: The COM port does not show up after flashing firmware.
A: Wrong firmware was flashed; Use SPRACINGF3EVO target and follow recovery steps in the Cleanflight Configurator
firmware flasher to restore the firmware

Ik weet dat ik de evo-versie met succes heb kunnen flashen. Het zou natuurlijk kunnen dat ik het verkeerde bordje heb gekregen dus dat ik geen EVO heb. Maar dan zou hij toch niet succesvol flashen?

Moet de driver cp210x niet zichtbaar zijn in apparaatbeheer?

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Mmm ja zou kunnen…even goed kijken wat er op staat :-). Ja die zou je moeten zien in apparaat beheer…zal vanavond thuis eens kijken wat hij daar precies laat zien.

Dat zou fijn zijn :wink: Bedankt in ieder geval voor je hulp.

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Ik heb mijn evo’s “gewoon” kunnen flashen met Cleanflight. Was wel gepiel. Eerst de laatste cleanflight er op en daarna betaflight werkte. Je moet baud rate op manual zetten en nog een instelling, maar die weet ik niet uit mijn hoofd. Volgens mij erase flash ook aan.

Full chip erase, manual bautrate etc. geprobeerd, maar dat maakte geen verschil voor het herkennen van een COM port.

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Bij mij komt hij in apparaatbeheer als : STM32 Virtual COM Port (COM11)

De Naze32 komt als : Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge

Hoor je ook geen win geluidje als je hem aan sluit of komt er wel een onbekend apparaat in apparaatbeheer ?

Ja ik hoor gewoon een ‘nieuw apparaat’ geluidje, dat is het rare.
Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge zie ik niet in de lijst staan helaas.

Ik heb geen ervaring met de EVO en dit is mssn een beetje uit de richting, maar ik merk bij verschillende usb-apparaten dat het uit kan maken welke usb-poort op je pc je pakt (usb 2/3 of verschillende chipset). Kan zomaar kunnen dat ie t wel doet als je 'm in een andere steekt.

Als je na het inpluggen het Zadig proggie start, zie je dan in de lijst wel iets terug van een apparaat ?

Anders misschien toch nog eens opnieuw flashen.

Het maakt niet uit in welke usb-port de usb-kabel gestoken wordt.

De cp210x driver wordt op geen enkel moment weergeven in de apparatenlijst. Ook niet op het moment dat het zadig programmaatje start na het inpluggen van de FC.

je moet de bootloaderpads solderen. dan met zadig driver updaten. betaflight flashen. bootloader weer los halen. en klaar

Dat was precies wat hem wel al lukte :slight_smile: alleen na het flashen kan hij niet meer verbinden. Maar moet inderdaad een verkeerde driver zijn die misschien geïnstalleerd is zonder dat de bootpads verbonden waren ?

Als het probleem opgelost is, zou ik het ook graag willen weten.
Loop namelijk tegen hetzelfde probleem aan.
Flashen lukt gewoon in dfu maar zodra hij ermee klaar is gaat de statusled knipperen maar komt er bij cleanflight geen compoort zichtbaar om connectie te maken.
Wel zichtbaar bij apparaatbeheer en deze computer bij Windows. :S

Waarschijnlijk net als bij mij niks aan de hand met het bordje. Op een (voor mij) magische wijze accepteert de computer mijn bordje niet. Mijn laptop daarentegen vind mijn flightcontroller wel aardig en neemt hem in huis. Beide computers juiste drivers geïnstalleerd.

Als het lukt op een andere computer weet je waar het probleem ligt.

Dank voor je bericht. Ik heb ook even de laptop erbij gepakt en daar ging het vlekkeloos mee.

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk