Soldeerstation

Ik heb ergens al eens gelezen over een goed soldeerstation maar krijg dat niet meer gevonden, ik denk ergens in bouwverslagen maar wat is nu een goed iets.
Ik heb deze gevonden bij conrad maar er zijn er natuurlijk meerdere en waar gaat jullie voorkeur naar uit? of iets anders.

https://www.conrad.nl/nl/elektronica-werkplek-beginner-046052.html

Ik heb een voorloper van de toolcraft st-50a. Werkt perfect, gebruik hem al jaren. Is erg snel warm en de temperatuur laat zich accuraat instellen.
Koop vervolgens deze er bij en je hebt meer soldeerpunten dan je lief zijn: http://www.banggood.com/High-Quality-5-Pcs-Steel-Head-Electric-Soldering-Iron-Tip-Set-p-943785.html

Ik heb een Hakko 936 cloon gekocht via hobbyking (in EU store). Zie hier voor de prijs van 15,82 (ex shipping). Deze voldoet meer dan prima voor al mijn quadcopter werk en ik ben er heel erg blij mee. Misschien wordt ie niet zo snel warm als het professionelere spul, maar daar betaal je ook niet voor :wink: Je kan hier ook alle hakko soldeerpunten opzetten.

Mooi, voor 15.82 valt dat wel mee. had erop gerekend dat een beetje een goede wel iets duurder zou zijn

Ik heb die onderste, de Velleman. Prima ding voor electronica, pinheaders, etc., echter zul je hier geen lipo connectors e.d. mee kunnen solderen, daar is het wattage te laag voor. Voor het zwaardere werk heb ik een 80/40 watt soldeerbout met brede tip.

Ik gebruik al vele jaren deze:

Erg fijne bout voor electronica, en natuurlijk de quadcopter. Reserve onderdelen (extra bout, soldeerstift, …) zijn voor een spotprijs te koop bij Banggood.

Geert-Jan

Persoonlijk zou ik voor de JBC soldeerstations gaan.

En dan deze http://www.eleshop.nl/jbc-bt-2bwa-soldeerstation-140watt.html

Het lijkt in de eerste instantie veel geld maar je heb zoveel power en configuratie mogelijkheden dat dat het echt wel waard is.

De soldeertips blijven ook veel langer heel gezien hij afschakeld op het moment dat je hem niet gebruikt.

Al om al een soldeerstation voor het leven ! :slight_smile:

Ik heb destijds deze: http://www.eleshop.nl/aoyue-968a-alles-in-een-station-p-521.html gekocht,
Aoyue-968A+ is goeie, ben je in eenkeer klaar voor redelijk weinig geld,
Ook hetelucht om bv rework te doen, > SMD onderdelen “oogsten”, heatshrinking, of “voorverwarming” zodat warmte niet te snel weg vloeit.

In de details kun je lezen dat deze meer voor het zwaardere werk is, grote stukken metaal etc… 140 Watt is dan ook overbodig…

[member=431]EricJan[/member] Lees ook in de beschrijving dat je de temperatuur kan instellen, en los daarvan kan je beter een zwaarder soldeer station kopen dan een te lichte.

Ik soldeer zelf met dit soldeer station de kleinere 0402 smd componenten zonder problemen. En daarnaast kan ik ook nog XT-60 connectoren met gemak solderen, waarbij de meeste Chinese soldeer stations je een XT-60 er op moet kleien.