Office racer: Micro-H quad

Omdat we in Nederland wonen en dus gemiddeld minimaal 6 maanden Kwalitatief Uitermate Teleurstellend weer hebben moest er een office race drone komen. Racen met levende airgates zullen we maar zeggen.

Dit is hem geworden:

De onderdelen zijn bij elkaar gesprokkeld op basis van goede verhalen die ik her en der gelezen heb.

Heel veel micro’s vliegen met een alienwii boardje, maar daar is echt niet aan te komen. Vandaar dat ik voor Beef’s Brushed Board heb gekozen. Bijkomend voordeel is dat die gewoon Cleanflight draait, dat snap ik alvast.

Goed, bij deze dus een beknopt bouwverslag. Zo’n ding zet je in een avondje in elkaar. Waarschuwing: Als je je 250 al een hoop gepiel vond, dan zou ik deze lekker laten voor wat het is.

Boodschappenlijstje quad:

Frame: http://www.ebay.de/itm/Micro-H-Quad-CFK-Bausatz-Umbausatz-CNC-gefraest-8-5-mm-Motorhalter-/191521911497
Flightcontroller: http://www.multirotorsuperstore.com/beef-s-brushed-board.html
Ontvanger: http://www.multirotorsuperstore.com/microfrx-receiver.html
Motoren: http://www.multirotorsuperstore.com/cl0820-17-coreless-motor-set.html
Props: http://www.multirotorsuperstore.com/hubsan-prop-set.html
Lipo: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/_43949__Turnigy_nano_tech_750mAh_1S_35_70C_Lipo_Pack_Walkera_V120D02S_QR_Infra_X_QR_W100S_EU_Warehouse.html

De door mij gebruikte ontvangen is geschikt voor FrSky meuk, de Taranis bijvoorbeeld.

Boodschappenlijstje FPV gear:

Camera: http://www.banggood.com/600TVL-8_0MP-14-2_8mm-CMOS-FPV-170-Degree-Wide-Anlge-Lens-Camera-PALNTSC-p-984345.html
Videozender: http://www.getfpv.com/altituderc-nano-25mw-5-8ghz-fpv-video-transmitter.html

Deze VTX is Fatshark compatible.

Zo’n ding heb je nodig voor het flashen.
USB naar Serieel adapter: http://www.hobbyelectronica.nl/product/pl2303hx-usb-naar-uart-ttlusb-ttl-programmer-module/

Goed, het bouwen. Stel zoals gezegd niet zoveel voor. Schroef de bodem van het frame in elkaar. Soldeer de motorconnectoren en voedingsaansluiting op het board. Verbind de ontvanger met het boardje. Ik heb de ontvanger met een klein stukje dubbelzijdig tape op de flightcontroller geplakt. Dit zal misschien nadelig zijn voor de range (veel carbon eromheen) maar dat zien we dan wel weer.

Vervolgens het boardje met een paar stukjes dubbelzijdig tape op de frame geplakt, dan krijg je zoiets. Let er even op dat je geen kortsluiting maakt (carbon geleid).

De motortjes schuif je zo de houdertjes in. Wel met enig beleid. Ik heb een klein dopje (nummer 4) uit de doppenset gebruikt om ze erin te drukken. Motortjes monteren en aansluiten. Let op de draairichting van de motoren, brushed motoren hebben een draairichting!

Nu nog even de FPV gear erop. Je hebt niet gek veel ruimte, dus je hebt niet veel te kiezen qua layout. Zendertje aan de achterkant is het bij mij geworden. Hij klemt mooi tussen de standoffs, dus geen eens tape nodig. De camera is voorzien van een microfoon en dus audio snoer. Overbodige rommel, dus dat gaat er eerst af:

Draadjes mooi op lengte maken en solderen. Had ik al gezegd dat je niet bang moest zijn voor wat gepiel?

Dan krijg je zoiets:

De camera is vastgezet met een bescheiden kloddertje hotglue. Stukje tape op de blootliggende electronica achterop de camera. De antenne moet je op een specifieke lengte strippen. Dat zal iets te maken hebben met golflengtes enzo - geen idee. Ik heb netjes de handleiding gevolgd en het werkt.

Handig dat de zender nog los kan, dan kan je het boardje nog programmeren. Ik heb de 4 potige header niet op het bord gesoldeerd, is alleen maar extra gewicht. Op deze manier werkt het ook prima:

Met een USB naar Serieel adapter kan je dus verbinding maken. Tip bij het thema: TX van het board moet op RX van je adapter. Logisch, maar toch. Standaard zit er Baseflight op geflashed. Dat motten we niet, dus even cleanflight eroverheen! Het instellen van Cleanflight werkt voor de rest hetzelfde als bij een normale quad. 1 belangrijke setting voor de brushed motoren is:

set motor_pwm_rate = 32000

Ik had ook nog een probleempje met de ontvanger. Mijn kanalen kwamen allemaal door met een middenstand van 1540 in plaats van 1500. Ik heb dat alleen op kunnen lossen door te trimmen op de zender. Beetje slordig. Ik heb de maker van de ontvanger een berichtje met een vraag gestuurd, maar nog geen antwoord gehad.

Vliegklaar gewicht incl. accu is 70 gram. Deze accu weegt 20 gram.

Goed, dan is ie klaar om te vliegen! De eerste paar rondjes zitten erop. Na een beetje pielen met de PIDs vliegt ie nu lekker strak. Hier op kantoor hebben we 1 grotere ruimte (12 bij 20 meter ongeveer) met een hoop obstakels, daar is wel te vliegen. Je woonkamer gaat erg klein zijn, tenzij je woonkamer natuurlijk 20 bij 12 meter is. Hoveren doet ie met ongeveer half gas, goed gang in te krijgen dus.

Filmpjes? Hij wou niet opstijgen met de mobius erop, dus helaas… :slight_smile: Filmpjes volgen, zal wat opnamen met de bril doen!

Gaaf man! Dit zijn mooie winter projectjes. Hoe zit het met het ontvangst van de VTX?

Tot nu toe prima. Er zit een hoop staal en beton in de ruimte waarin ik gevlogen heb, maar de afstand is niet enorm. Ik ga het op een mooie windstille dag zeker een keer buiten proberen.

Een indoor racer, VET! Misschien moeten we in de wintermaanden maar indoor FPV gaan doen met dit soort tuig, dan is het niet zo’n gedoe om genoeg ruimte te vinden om te vliegen :smiley:

Ik ben vooral benieuwd naar de kwaliteit van de mini 600tvl cam.

Schitterend! Ik heb ook een dergelijk project in de planning staan. Alle onderdelen zitten te wachten in een doos, maar moet nog even de tijd vinden om ze in elkaar te zetten. Ik heb er voor gekozen om voor een brushed design te gaan gebaseerd op de CJMCU.

Hier komt zo een videootje. Nog ff op horizon mode, ff wennen. De eerst crash is een aanraking met de trapleuning. Bij de tweede ging er een prop vandoor. Daar heeft ie vaker last van, moet ik nog wat op verzinnen. Drupje lijm in het propgat ofzo.

Leuk ding!

Zit zelf ook te kijken naar zoiets.
Ben vooral nog op zoek naar betaalbare micro videozenders op de immersion band.

:clap: :thumbup: :clap:

Leuk om mee door de winkel te crossen na sluitingstijd met wat collega’s. 750 vierkante meter met stellingen en kassa’s moet toch genoeg zijn voor wat proximity.

Vraagje: waarom een Beef’s Brushed Board en geen Naze32acro? is die 4mm extra niet te doen op dat framepje?

Op hey bbb zitten de brushless escs ingebouwd. Dat heb je op een naze niet. Het bbb steekt al net een halve mm uit trouwens.

Gaaf hoor. Is dat filmpje van de sporthal met ditzelfde frame? Gaat nog best vlot voor brushed.

Nee, dat is gewoon met een Flip, standje laf gas. De micro gaat best lekker hoor, maar niet hard. In een sporthal zou je een supermooi microparcour kunnen uitzetten!

Leuk man!
Ziet er goed uit :smiley:
Je collega’s vinden het ook wel interresant geloof ik :stuck_out_tongue:

[member=487]Dirk[/member] is dat in de kerk? Fraai kantoor.