LiPo's mee op vakantie?

Hoi Allemaal,

Je kent het wel. Het weer is bagger, behalve je quad stukvliegen in één of andere garage is er eigenlijk niets aan in de winter.

Je hebt het! Je gaat met vakantie en neemt je kleinste (2?) racers mee. Maar hoe zit dat met je LiPo’s? Die zijn nogal gevaarlijk lijkt mij zo. Heeft hier iemand ervaring mee? Kun je die het vliegtuig in mednemen? Moeten ze dan juist in je koffer? Of in je handbagage? En ik neem aan in een LiPozak? En hoeveel mag je er meenemen?

Heeft iemand antwoorden? (Ik ga waarschijnlijk naar Portugal en heb wat TOPlocaties die ik wil filmen en waar ik doorheen wil knallen!)

Thanks Hagi

Informatie bij de maatschappij opvragen. Ze gaan er allemaal anders mee om.

Ik kon destijds mijn groot 5000mAh lipos met KLM in de handbagage meenemen. Voorwaarden daarvoor vind je op de website van jouw vliegmaatschappij

Ben in december naar Indonesië toe geweest en heb dit ook opgevraagd bij mijn vliegvaartmaatschappij. Er zijn eigenlijk maar enkele simpele basisregels die van toepassing zijn;

  • Reserve accu’s onder 100W/h (daar zitten heel veel lipo’s onder ;)), daar mocht ik er een stuk of 20 meenemen als ik wilde :wink: Wel in de handbagage.

Ik had zelf deze site gevonden;Cathay Pacific Lithium Batteries

Ik heb mijn lipo’s toen in store mode gezet, stekkers afgeplakt en in een lipo bag gedaan. Natuurlijk werd ik eruit gepikt op schiphol; vrouwtje vond het maar enge dingen en ik heb uitgelegd wat het waren. Toen kwam haar leidinggevende kijken; “oooh, die zijn zeker voor een drone, of niet?” :lol: :clap: Ff swabben en was in orde.

Ik kreeg van Garuda deze (komt behoorlijk overeen met de link);
https://gm1.ggpht.com/aFnGzFCjDftcRN-gVq8gthcfuuo1Ui9RXF5350Bb2eNq1_LyaQsf4gt6H112IhupOSBob_3VE-V-LMQ9ttygGVG4NwCQaY5SpZaZ01Fn4ijU1kCcp_YwHRmtKVlR-W_CtgC64zp_MN6Hi2hbN0Dejpytq6jgpde_8u5HQKJ5PQKxcU82XohQyJHj0hrJBW6P38_NBOC-rkrzMCNht6egJJb2F6PJSsU3-d4YyGB9GRDpNo87bkPefsqjT_2DcvJ1WUv9JTV1SkNW4183h4e6bfE3CRWbi_LSNz0s29d6QQpkF23U41X22zDZRVlR4mXnnRNMBYQnP0fz2tCLLv2KhRbTk9fRaxvAkz3KK7M1qOToYbx96hmjOgQROatRneLmK6EMmIgpLJPyfnIF_Ern1nVXIDfJXcgsgppoy6aMf30Y-MLq0dWmBz9mlMDE8COiAtaZrkXPkmLvuKi7u3iKqYLziQGJUqlA1ooz8DriOd7TlAUT7zqlfYqN8R8JS_HnLqe_6eUFErX_smKRN4JGUI2AjcaOiPMhSa0XHrlJWELe6mQf6EXFCFAhK1iiD-AY7UemKYcVl72byPm9Gucny0B8ooqfV67gpebWfhc0mz2PCxb5L0BNoOx1S57X-yTLv4Q1WUtrG52vBbHMzFhmoKZ6J0sWo0xoReaGSz2_TmVusnsvDQ=w3360-h2100-l75-ft

Ik kom net terug van twee weken Turkije met mijn mini quad.
Mijn vliegmaatschappij (corendon) had geen info beschikbaar, dus ik heb een mail gestuurd waarin ik geprobeerd heb om het zo duidelijk mogelijk uit te leggen voor een leek wat de bedoeling was. Ik kreeg als antwoord dat er geen enkele soort accu mee mocht.
Gezien dat in deze tijd een vrijwel onmogelijke taak is heb ik gekeken hoe andere vliegmaatschappijen er mee omgaan en dan kom je inderdaad op ongeveer 100Wh per accu uit. Accu’s in ruimbagage zijn nergens toegestaan. Afplakken van connectors om kortsluiting te voorkomen werd aangeraden.

Uiteindelijk is alles goedgekomen, maar hier mijn leerpuntjes:
-Op Schiphol als ze bij de scan vragen of je wat aan te geven hebt voordat ze je carry-on scannen, zeg dan dat je er een stel accu’s in hebt zitten en hoe ze verpakt zijn. Ik dacht dat zien ze wel op de scan en ik hoef alleen maar illegaal spul aan te geven (nooit eerder gevlogen).
Ik moest alles uitpakken (kreeg de vraag nog of ik de accu’s zelf gemaakt had), waarna de dame me vroeg waarom ik niet gewoon had gezegd dat er accu’s in de tas zaten, dan had ik niet hoeven uitpakken.
-Douane in het buitenland /= douane schiphol. Ik heb in Turkije alles twee keer moeten uitpakken ondanks dat ik van te voren heb geprobeerd uit te leggen wat het was. Kostte allemaal veel tijd, maar verder niks aan de hand.

Ik heb me in elk geval niet lang hoeven vervelen in de vertrekhal

Super uitleg Sjeses

Graag gedaan. Ik ben twee weken lang een uur of twee bezig geweest om duidelijkheid te krijgen.
Ik had nog nooit gevlogen, dus extra spannend allemaal, en als ik niet had kunnen FPV’en had het weinig nut om naar Turkije te gaan buiten het toeristen seizoen.
Als ik een ander wat tijd kan besparen dan doe ik dat graag.

LiPo’s meenemen op het vliegtuig is meestal geen probleem.

In september 2015 een reis gemaakt naar Madeira waarbij ik een DJI Phantom 2 Vision+ mee had.
Drone + lader in de koffer ==> Bagageruimte
2x 5200mAh Batterijen in handbagage, goed verpakt in antistatische zak, dit allemaal nog eens in een LiPo safe bag.
Aan de douane in België was er geen probleem.
Op de terugvlucht van Madeira (Portugal) keken ze even in de rugzak, maar alles bleek in orde te zijn.

handbagage is geen probleem. stop ze in een lipozak of afzonderlijk verpakken/connectors afplakken. heb nooit problemen gehad. schiphol is vaak gedoe met explosieve test op je radio oid. buitenland is wat makkelijker dan nl.