ESC, BEC, PDB en FC... Wat met wat te verbinden?

Hoi Allen,

ik heb afgelopen weekend een complete doos met spul gekocht om zelf een FPV racer in elkaar te knutselen. Uitgebreid geholpen door FTec-shop.nl, geweldig winkeltje waar bijna alles op voorraad is. Ideaal voor als je niet op postorders wil wachten :).

Een aantal maanden geleden heb ik een paar mini quads besteld in China, de Cheerson CX 10 en 10A. Daar werd ik erg enthousiast van. Na wat huiskamer vliegen een WLTOYs 686 van vrienden gekregen. Helemaal te gek. Nu tijd voor een stapje serieuzer :smiley:

Ik ben zover mogelijk aan de slag gegaan en heb mijn BLHeli 16A esc’s inmiddels met banaantjes aan mijn motors (d2204 - 2300KV) gesoldeerd. Aangezien de laatste keer solderen was ergens op de basisschool al best trots op wat ik tot nu toe heb gebouwd :). Nu wil ik mijn ESC’s aan een PDB vast maken, maar die begrijp ik nog niet helemaal.

Omdat mijn ESC’s geen BEC’s hebben, heb ik er een PDB met een 5 en 12V output bijgekocht. Ik begrijp niet helemaal meer waar ik precies die 5 en 12V switch voor nodig heb en heb nauwelijks een idee hoe ik daar alles aan moet koppelen.

Had zelf deze mooie tekening gemaakt:

Klopt dat een beetje of moet ik nog wat verder de boeken in?

Klopt helemaal :thumbup:, nu nog de kabel(s) van de Naze naar de rc ontvanger zodat deze ook 5 v krijgt.
De 12v kan je eventueel gebruiken om je fpv camera mee te voeden of ledjes indien deze ook op 12v werken.

Lijkt me prima. Je hangt de ESCs eigenlijk gewoon direct aan de batterij. De switched power supply maakt op een efficiente manier 5V en 12V output voor je electronica die niet op batterij spanning kan werken. De fc moet inderdaad op 5V. Je rx krijgt de spanning vanuit de fc doorgelust. Het hangt ervan af wat voor camera en vtx je hebt voor waar die aan moeten.

Eigenlijk is het heel simpel :slight_smile:
je bind all rode draden van de ECS aan elkaar
en de zwarte draden bij elkaar
dan doe je op die zwarte en rode de draad de lipo
dan op de rode en zwarte uiteinde De Bec
2 draadjes met een servo connecter 1 voor je Vbat
de andere voor je VTX
dan kan je eventueel nog lichtjes doen .
maar zo ver ben ik nog niet :slight_smile:

Dan op beide uiteinde krimpkous .
en je hebt je stroom gedeelte
de bec doe je van je lipo en uiteinde op motor 5 van je naze

Bedankt voor jullie antwoorden!

Ik heb momenteel nog geen camera en vtx. Goed om eerst een vliegende quad te maken dacht ik :slight_smile: Heb wel al LED stripjes in huis, en daarvoor zit een aparte LED connector op de BEC.

Is het beter om alle esc’s op ‘dedicated’ punten op die BEC te solderen, of kan ik de rode en zwarte draden uit de ESC’s samen voegen en ieder (samengevoegde rood en zwart) op 1 punt op de BEC solderen? Dat laatste is wat PufPuf aangeeft toch?

Verder heb ik zwart-witte connectors op mn ESC’s zitten. Moeten die in de ontvanger of in de flight controller worden geprikt? Beide hebben daar aansluitingen voor als ik het goed begrijp. Mijn vermoeden is dat ik de ESC’s met de FC verbindt, en dat de ontvanger zijn ontvangen signalen door stuurt naar de FC. Klopt dat?

Je ontvanger stuurt zijn signalen door naar de FC. De FC stuurt de ESC weer aan welke op zijn beurt de motor weer aanstuurt.
De ontvanger kun je PPM aansluiten op de FC zodat je maar één kabeltje nodig hebt. Alle kanalen van de ontvanger gaan dan over die ene kabel. De ontvanger moet dan wel met PPM kunnen werken. De D4R-II is een veel gebruikte ontvanger daarvoor. Lekker klein en heeft telemetry aan boord. Geen idee welke zender je gebruikt, dat is welk belangrijk natuurlijk. Alle merken hebben hun eigen ‘taal’ en dus een eigen ontvanger. De D4R-II werkt probleemloos samen met de FrSky Taranis, een veel gebruikte zender.

De wit/zwarte draad is de signaal kabel van de ESC met een GND. Die sluit je dus op de FC aan.
De rood/zwarte draad van de ESC gaat rechtstreeks naar de Lipo via je PDB.

Ik heb een RadioLink AT9 set, http://www.ftec-shop.nl/shop/FMPro?-db=Ftec%20Producten.fp3&-lay=CGI&-format=HWdetail.htm&-RecID=35776&-find

Daar zit een ontvanger bij. Weet je of die PPM aan kan? Hij ziet er op het plaatje niet klein uit iig :slight_smile: geen idee hoe die zich verhoudt tot de D4R-II en of er telemetry op zit…

Hij is wel S-Bus aan te sluiten. Geen idee hoe dat werkt. Nog nooit nodig gehad. Maar genoeg mensen hier die je dat kunnen vertellen waarschijnlijk.

bedankt Royce.

Ik ben ondertussen op mn PDB aan het solderen. Dat gaat me bijzonder slecht af… Geen idee wat ik verkeerd doe. Zijn het mn brakke soldeerskills, een te goeiekope soldeer bout, slechte tin… Iemand tips?

De tin smelt slecht, alleen als ik de tin precies op de punt van mn bout leg smelt het goed. Ik heb begrepen dat het het best is om indirect te solderen. Dus als je een draad tint, de draad verhitten met de tin ertegen totdat de tin om de draad smelt… Dat lukt al niet, want de tin smelt niet als ik de draad verwarm… Als ik de tin direct verhit en op de draad probeer te plakken is de draad “versplinterd” voordat ik er fatsoenlijk tin op heb. Als ik dan de tin probeer te verhitten om het netter te maken gebeurd er ook weinig.

Op mijn PDB heb ik nu wat tin geplakt, maar dat ziet er ook niet zo net en glanzend uit als het zou moeten… En opnieuw de tin smelten lijkt ook niet te lukken.

Hier wat plaatjes:
soldeer op mn PDB

Soldeer op mn draadjes

Mijn soldeer bout

Hoe is het solderen jullie af gegaan?

De bout wordt niet warm genoeg. Zit de punt goed vast? De punt over een vochtige spons heen halen om deze schoon te maken kan ook helpen.

Ik zou beginnen met een andere soldeerbout, eentje welke in temperatuur te regelen is.
https://www.conrad.nl/nl/velleman-vtssc40n-digitaal-soldeerstation-48-w-150-tot-450-c-077088.html dit is een leuke soldeerbout, welke niet al te veel centen kost. Solderen rond de 375 en dan zou het makkelijker moeten gaan.

De punt rammelt als een malle :smiley: dacht al dat dat niet goed was… Jammer genoeg geen schroevendraaier bij de hand… Bedankt in ieder geval!

Een andere soldeer bout lijkt me inderdaad ook een goede… Maar eerst even kijken wat er gebeurd als ik de punt van mn huidige beter vast zet.

Soms zal je toch meer warmte nodig hebben, dan is een regelbare soldeerbout (of beter nog, een soldeerstation) onmisbaar. Een klein draadje vertinnen vereist een stuk minder warmte dan een groot kopervlak op een pcb warm genoeg stoken om een goede soldeerverbinding te maken.

Okay, dus mijn aanname dat indirect solderen moet, klopt? Als ik een PDB soldeer, verwarm ik het kopervlak totdat de tin erop smelt, en als ik een draad vertin, verwarm ik de draad tot de tin erop smelt?

Moet je bij het solderen op het PDB niet uitkijken dat de rest van het bordje niet te warm wordt, of kan dat wel wat hebben?

Morgen meteen zo’n station en het liefst ook zo’n “3de hand” erbij halen… ongeduldige ik :slight_smile: Echt super dat jullie zo snel reageren trouwens! Ik voel me goed geholpen hier :clap:

Wat voor tin gebruik je? Toch wel met harskern?

Wat voor Soldeer tin gebruik je ?

Geen idee… Ik kreeg er een anoniem rolletje dunne tin bij… Kan ik zien of er een harskern in zit?

das een snelle reactie lol

anoniem rolletje :slight_smile:

Idd wel soldeer met harskern gebruiken, de rest is troep.