Drone regels 2021 vraag

Ik had dit ook al op een ander forum gevraagd maar daar kreeg ik niet de juiste antwoorden.

Ik heb via luxenburg mijn A1/A3 certificaat gehaald. Dit kan gratis via deze site:

Ik vindt het belachelijk dat er in Nederland 100 euro voor gevraagd wordt en dit in andere landen gewoon gratis kan. Aangezien het om Europese regelgeving gaat ben ik van mening dat ik hem daarom ook in ieder Europees land kan halen, de regels zijn immers gelijk. Behalve een paar kleine dingen zoals het niet s’nachts mogen vliegen.
Weet iemand wat de Nederlandse regelgeving hiervan zegt? Ben ik dus legaal met mijn certificaat die ik in Luxemburg heb gehaald?

Ik heb zelf een aantal drones en een paar wings, een boot en een FPV auto, alleen ik vindt de regels niet altijd even duidelijk ook tijdens het examen werdt mij dit niet geheel duidelijk.
Ik heb bijvoorbeeld een Beta FPV 85X hij valt denk ik in de categorie tiny whoop maar voor binnen vindt ik hem te ruig. Deze zit met batterij ruim onder de 250gram maar heeft wel een FPV camera maar neemt lokaal niks op, op de drone zelf. Ik kan met mijn Goggles uiteraard wel alles opnemen.
Valt deze dan wel of niet in categorie A1?

Ook nijg ik enorm naar de DJI FPV drone. Omdat ik graag 1 kant en klare oplossing wil. Alleen is deze drone ongeveer 795 gram. En valt dus logischerwijs buiten A1. Maar valt hij dan in A2 of in A3?
Is dit afhankelijk van waar ik vlieg of hij in A2 of A3 valt?
Dus stel ik vlieg 150 meter buiten de bebouwde kom en wegen enz enz. Vlieg ik dan in A3? en als ik binnen de 150 meter vlieg vlieg ik dan in A2? En als ik in A2 vlieg moet ik dus een extra drone certificaat hebben, maar als ik dus weer verder dan 150 meter ga vliegen heb ik hem weer niet nodig?
Ik snap wel dat dit met de gevaarsetting te maken heeft maar begrijp ik dan dat de categorisering afhankelijk is van de vlieglocatie en niet gekoppeld is aan de drone?

Hi jorrick, goede vragen!

Je mag in principe vliegen met een eu bewijs in alle EU landen. Echter met kanttekening dat je je inleest over extra restricties die per land nogal verschillend zijn. Oostenrijk bijvoorbeeld waar je niet hoger dan 30 meter mag komen op veel plekken. En het snachts vliegen waar je het al over had.

Daarnaast is Vooralsnog het zo dat je met een buitenlands a1-a3 certificaat niet een a2 vliegbewijs kan aanvragen bij het rdw. Mocht je dus in de open categorie in sub a2 willen vliegen in Nederland* moet je eerst een Nederlands a1 a3 certificaat hebben.

Om je vraag over a2 te beantwoorden er wordt onderscheid gemaakt in drone gewicht en de mate waarin de piloot is opgeleid. Met de dji fpv drone mag je nog tot 1 Jan 2023 in a2 vliegen op minimaal 50 meter daarna wordt 't weer anders. Mits je natuurlijk je papieren hebt.

Heb je de papieren voor a2 niet of vlieg je met een drone die te zwaar is of zelfbouw (bijna alle fpv vliegers dus) vlieg je automatisch in a3 en heb je dus die bijbehorende restricties.

Groeten