Controller koppelen aan drone, euh..

Dag allen!
Ik ben echt compleet nieuw tot de fpv wereld en nadat ik YouTube zo’n beetje had uitgespeeld dacht ik, ik ga er zelf een bouwen! Nu heb ik de 99 build nagebouwd die misschien welbekend is bij sommigen. Ik heb met beta flight alles gechecked en alles lijkt te werken, maar 1, redelijk cruciaal, ding lukt me niet… Ik krijg de controller niet gekoppeld aan mijn drone… Het zal wel iets heel stoms zijn, maar ik kom er gewoonweg niet uit, dus kan iemand me helpen?

Het gaat om het verbinden van mijn flysky fs i6 controller met mijn eachine TX5258.

Mijn fpv bril had ik binnen no time verbonden met de camera dus ik dacht die controller gaat vast ook zo simpel. Maar hoe dan?

Ter info: mijn flight controller is een racerstar f4s 30a en ik heb een Realacc 5.8G 5dBi 50W Omnidirectionele Flat Panel Antenne op de eachine zitten ipv die er standaard bij zit.

Kan iemand me uit mijn lijden verlossen?

Het lijkt erop dat je de fs i6 probeert te verdingen met je VTX. Dat wil natuurlijk niet. Een Eachine TX5258 is een VTX voor zover mij bekend en bedoeld voor video. Eigenlijk is je bril hiermee ‘gekoppeld’. Tussen haakjes, want eigenlijk is dat koppelen niks meer dan kanaal/frequentie op elkaar afgestemd hebben.

Wat je moet doen is de RX koppelen (bind) met je FS i6. Ik heb geen idee wat voor RX er op die 99 build zit. Wel eens over gelezen maar er zijn er meerdere nu geloof ik. Ik gok een FlySky (duh) maar welk type. Meestal zit er een bind knopje op. Eerst moet je je zender in bind mode zetten (via het menu) en daarna moet je dit knopje op je RX (op de quad) ingedrukt houden terwijl je de batterij eraan plugt.
Enige uitzonderingen daar gelaten, sommige RX zijn auto bind en heel soms bij de wat oudere moet je een jumper gebruiken.

Voorbeelden:


Ter aanvulling op Genivos:
De Tyro99 (PNP) wordt geleverd zonder RX (same wat transmitter, lipo, charger en goggles betreft).

Heb je een nieuwe flysky FS i6 transmitters gekocht, check dan even of je hier niet 1tje bijgekregen hebt die bruikbaar is voor je build, zoiets als de FS A8S bijvoorbeeld. Plaats v. aansluiting staat FC weergegeven als SBUS/PPM.

Meer info hierover kun je vinden in de Tyro manual en/of YT vids.

Het begint me wat te dagen! Dank voor zo ver al!

Ik heb bij de flysky wel een FS-IA6B Ontvanger zitten waarmee ik kan pairen volgens mij, maar moet die dan aan de sbus worden gesoldeerd van mijn flight controller en dan vastgemaakt aan mijn drone? Of is dat iets wat je eenmalig doet waardoor je flight controller is ingesteld op het rx signaal?

Ik heb btw die racerstar f4s als flight controller. Dat ding heeft vanalles ingebouwd… Zit daar dan niet die verbind mogelijkheid op toevallig? Zeg maar: die in verbind modus, flysky in verbind modus en pairen maar?

Racestar FC heeft SBUS en PPM aansluiting zo te zien (zie afbeelding/manual ).

Deze FC heeft AIO parts, maar dit betreft in dit geval geen build-in RX. Deze zijn er ook wel en niet alleen voor frsky maar ook voor flysky, maar dit zie je vaker terug bij AIO FC’s voor kleinere builds.

Manual voor RX vindt je hier

Op YouTube zijn meerdere vids te vinden mbt aansluiten/instellen e.d. van je RX.

Wanneer je de RX aangesloten hebt op FC, dan kun je je RX binden aan je TX (éénmalige actie) en vervolgens kun je in betaflight channels/switches instellen voor (dis)arm, flightmode, buzzer e.d.

Ik heb nu de meegeleverde rx receiver die bij de flysky controller zat aangesloten op de fc en hij verbindt met de controller! Hoezee, een stap verder! Maar je zegt dat mijn fc geen rx heeft, dus dat betekent dat ik nog een rx moet kopen, solderen aan de fc en eenmalig moet instellen? Of begrijp ik het nog niet helemaal?

trouwens
De rx (de fs ia6b dus) die ik nu verbonden heb en gekoppeld heb aan mijn controller laat netjes een continu rood brandend lampje zien, maar als ik een beetje throttle geef gebeurt er niks… Ook op de controller staat netjes dat ie verbonden is… In beta flight zie ik ook niets gebeuren bij throttle en ik heb de motors van de quad wel via betaflight handmatig kunnen testen (met de muis zeg maar) klopt nog iets niet dus. Of zou een rx kopen dat ook oplossen als ik dat moet doen? Of is het iets met een instelling van een kanaal van de controller wat ik niet goed heb staan bedenk ik nu…?

(sorry als ik domme vragen stel hoor… Ik heb een beetje gevoel van hoor de klok wel… Maar die klepel…)

Je hoeft geen extra rx te kopen, die heb je nu al aangsloten tenslotte :slightly_smiling_face: . En zo the lezen so far so good en almost ready to go.

Nu nog t laatste deel in betaflight. Had je al switch voor arm/disarm ingesteld bijv,?.

Hoe je dit doet kun je terugzien in 1 vd vele you tube vids die hierover te vinden zijn… Dat is makkelijker dan zo via forum.

Ja zie, ik mis die laatste stap inderdaad. Nu op vakantie, maar als ik terug ben ga ik me daarin verdiepen.

Thanks so far allemaal! Hopelijk snel up and running(flying dan…)

Terug van vakantie ben ik weer bezig gegaan en alweer veel bijgeleerd, maar helaas nog geen goed gevolg…

De flysky aan de receiver koppelen was al gelukt en ik ben inmiddels er ook achter dat de receiver inderdaad moet worden gemount op de drone zelf. Duh. Dom. Maar ok.

Ik probeer nu de receiver juist op de fc te solderen om in beta flight de controller input te kunnen zien. Dat lukt nog niet… Wat heb ik gedaan:
De receiver voor flysky werkt niet goed met sbus zie ik overal staan, maar wel via ppm of ibus. Ik heb dus ibus geprobeerd in te stellen, door de 5v en ground aan te sluiten en de signal wire op de rx6 aan te sluiten. Daarna heb ik in beta flight de serial rx van port uart6 aangezet en heb ik bij configuratie de receiver op serial rx sbus/ibus gezet en uit de lijst eronder ibus geselecteerd. Na elke stap save en reboot gedaan (Owja en daarvoor de nieuwste firmware geflashed op mijn fc, just to be sure).
Als ik nu mijn USB aangesloten drone, waarbij ook de lipo is aangesloten (moet voor deze receiver) en de Controller contact heeft met de receiver, in beta flight bij de receiver tab kijk en de sticks beweeg, gebeurt er nog steeds niets…

Wat mis ik? (Ik kan btw de signal wire van de receiver niet op sbus aansluiten want deze sbus is inverted op deze fc)

Kan iemand me nog verder helpen met bovenstaande vraag? Ik heb het weer opgepakt en wil mijn drone toch eens vliegend krijgen :slight_smile:

Ik heb met een prof Fpv vlieger gepraat op een beurs en hij vertelde me dat de reden dat als ik mijn sticks van mijn controller beweeg terwijl alles goed lijkt aangesloten en beat flight goed lijkt ingesteld, kan zijn dat de firmware op de een Europees is en de ander internationaal. Ik lees hier ook wel soms wat over op internet als ik wat rond zoek, maar kan nergens vinden hoe ik dit check en waar dit dan zit. Kan iemand mij dat uitleggen?
Dus concreet: hoe check ik of de fc en de controller (en Transmitter TX) qua firmware (als het daar zit) internationaal of Europees zijn?

Hopelijk kan iemand me helpen!

Nee joh dat firmware gebeuren is een FRsky probleem (of feature zullen de pros beweren). Jij hebt gelukkig gewoon Flysky en daarom kun je nu gelukkig ibus gebruiken. Heb je in je zender ook al aangegeven dat ie ibus moet versturen in plaats van sbus?

Ow meen je? Want pikt mij fc dat wel dan? Een racerstar f4s kan toch geen ibus aan dacht ik? Of heb ik dat mis? Want volgens mij moet ik dan ook even kijken naar hoe ik de signal wire heb aangesloten :slight_smile:

Naja als betaflight je ibus laat selecteren dan zal het wel moeten werken, toch? Ik zou niet weten waarom niet. Kies Gewoon een uart rx die nog vrij is, niet de sbus input.

Heb je al iets over ibus gevonden in de zender? In mijn zender zit het onder output mode.

Ik heb een filmpje gevonden op yt dat zegt dat je naar rx setup moet gaan en om ibus output te krijgen alleen maar daarin de ppm output uit hoeft te zetten. Dan zou hij ibus moeten doen.

Maar ik heb ook een optie ibus setup in diezelfde rij staan… Als Ik die kies krokg ik " channel: ch1" te zien en als ik daar enter krijg ik de melding: “assigning ch1. Press the corresponding servo interface button or press cancel”.

Enig idee wat ik daarmee moet? Of zou alleen ppm output uitzetten voldoende zijn?

Eeeeh jeetje…

Heb je t al geprobeerd?

Haha ja goed punt, moet weer even beetje anders solderen (de kat ging aan de haal met de draadjes) en kan nu even niet, maar ga morgen aan de slag en probeer ik het even.

Thanks tot zo ver in ieder geval!!

Yessss… succes!

Potverdikke tis gelukt ook nog :smiley:

Ik krijg signaal binnen van de controller in beta flight. Zo ver was ik nog niet eerder gekomen, dus jeej!

Maar iets nieuws (en nu snap ik waarom het me steeds niet lukte) ik heb nu dus op de uart 6rx de signaaldraad zitten van de receiver(zonder dat er op uart6 TX iets aangesloten zit) en dat werkt met ibus instellingen, maar zodra ik de uart 6tx aansluit voor het vtx signaal, doet de controller het weer niet… Enig idee?

Er is vast nog wel een uart over voor je vtx als je ontvanger op nummertje 6 zit. Daarbij is smartaudio een vorm van luxe en je kunt prima zonder dat vliegen.
First things first, de lucht in jij!

Je had groot gelijk, dus heb de boel in elkaar gezet, arming ingesteld, failsafe ingesteld, trimming goedgezet in bf en naar buiten gegaan!

Ik zette hem neer, connecte de controller, armde em en deed heul zachtjes de throttle omhoog… Alle motors gingen aan, tot ineens alles op maximaal throttle ging, hij een backflip maakte en ermee stopte!

Ben al even gaan kijken wat dat kan zijn en zag dat het kan zijn dat je de fc op ieuw moet flashen met de laatste update en de default pid instellingen gewoon even moet aanhouden, dus dat heb ik gedaan, maar wederom een stoot throttle en hij stopte weer.

In bf leek de controller toch gewoon goed rustig te reageren (bij controller tab) en de motors ook(in motors tab)

Wat doe ik nu weer verkeerd…?