China gaat export van drone- en supercomputertechnologie aan banden leggen

China gaat strenger toezien op de export van technologie die bedoeld is om drones of supercomputers mee te maken. De nieuwe regels worden ingesteld in het kader van de staatsveiligheid, maar zouden geen betrekking hebben op commerciële drones.

China Chinese vlagDe Chinese overheid heeft een statement vrijgegeven over de nieuwe regels, zo meldden verschillende media, waaronder The Wall Street Journal. Vanaf 15 augustus wordt de export van technologie voor de ontwikkeling van drones of supercomputers ingeperkt. Chinese fabrikanten moeten vanaf die datum een speciale exportlicentie aanvragen om hun producten uit te mogen leveren aan andere landen.

Volgens China zijn de nieuwe regels in het belang van de staatsveiligheid. Zo zouden drones een bedreiging kunnen vormen als de technologie in handen komt van partijen die in conflict staan met China. Ook zouden de beperkingen een stimulans moeten vormen voor de Chinese technologie-industrie.

De beperkingen hebben met name betrekking op drones die langer dan een uur autonoom kunnen vliegen, hoogtes tot 1,5 kilometer halen en tegen slecht weer kunnen. Daardoor lijkt het vooral om drones te gaan die voor spionagedoeleinden ingezet kunnen worden. Simpele, commercieel verkrijgbare drones zoals gemaakt door het bedrijf DJI zouden buiten de nieuwe regels vallen. Wat betreft supercomputers legt China restricties op bij chips die berekeningen kunnen doen van minimaal 8 teraflops.

Bron: China gaat export van drone- en supercomputertechnologie aan banden leggen

De grootste groep overlastveroorzakers word dus nog niks aan gedaan…jammer