“Brommercertificaat" voor drones

Niet omdat ik nou een fan van regeltjes ben maar er is een mogelijkheid dat we straks allemaal een certificaat moeten halen om legaal te vliegen.
Op dit moment is het vanaf 1 maart verplicht om, wanneer je commercieel met je drone tot 4kg wil vliegen een certificaat te hebben. (Kosten €400-€500)

Zie deze link voor uitleg. Er wordt al in aangegeven dat het straks voor amateurs ook verplicht kan gaan worden.

Laten we hopen dat het niet zo gaat zijn

Juist voor commerciele piloten is dit een enorme versoepeling van de regels:

Tot nu toe moesten dronepiloten die hun toestel zakelijk wilden inzetten voldoen aan strenge eisen ten aanzien van zowel de operator, de organisatie als het toestel. Wie commercieel of professioneel wil vliegen dient in het bezit te zijn van een vliegbrevet, een ROC en een geregistreerd toestel dat voldoet aan strenge eisen voor wat betreft de luchtwaardigheid. Voorts moet er voor iedere vlucht een vluchtplan gemaakt worden. Al met al een kostbare en ingewikkelde aangelegenheid, tot grote frustratie van de branche, die hierdoor veel omzet mis zegt te lopen.

En dat er voor amateurpiloten ook iets verplicht wordt is misschien niet echt een slechte zaak. Heb al genoeg voorbeelden gezien van onverantwoord gedrag met ‘drones’ :wink:

Zeker waar.

Ik denk dat iets van een certificaat dat je je toestel onder controle hebt ook echt weel een goed iets is.
Alleen als ik dan kijk naar de regels die er straks in België worden ingevoerd dan hoop ik niet dat we straks met de zelfde regels moeten gaan vliegen als de “professionals”.

Want je zal dan bijv zelfs een ph nummer moeten aanvragen.

Mijn gedachte was ook vooral om het hobbymatig vliegen. Waarin ik dus niet hoop dat de regels voor een hobbyist die kant op gaan.

Misschien moeten we als drone-racers zelf initiatief nemen om te laten zien dat we proberen onze mede-vliegers aan veiligheidseisen te houden? De traditionele modelbouwclubs doen al geruime tijd zelf een stuk (kosteloos) onderwijs naar hun leden toe. Mede hierdoor zijn er nog steeds bepaalde vrijstelling voor clubvliegers aangesloten bij de KNVvL, omdat aangenomen word dat deze met iets meer verantwoordelijkheidsgevoel vliegen dan iemand die een 20 euro Hema drone koopt. Als wij als racers op eenzelfde manier kunnen aantonen dat wij als groep verantwoordelijk handelen zou dat de uitstraling van quadcopter racen ten goede komen.

Lijkt mij een goed idee.
Alleen wie gaat dit opzetten, reguleren en uitvoeren?
Ik denk dat wij als “racers” hier een leuke club hebben op het forum. Alleen zijn wij ook vrij wijdverspreid over het land en voor lang niet iedereen is het mogelijk om elkaar te ontmoeten.
Misschien een dag organiseren voor de forum leden?

Lessen van gevorderden voor beginners? Goede kennismaking met de hobby/sport.
Demo’s en gewoon een hoop lol.

Het is maar goed dan dat ik met een quadcopter vlieg en niet met een drone. Een drone kan ook een rc autotje zijn he.

Lijkt me ook een goed idee jaimee,
Ik hoop dat als er zo’n brommerbewijs achtig iets wordt ingevoerd voor de “amateurs” dat dat niet ook 300-500 euro gaat kosten.

En is het niet zo dat de defenitie van een drone is dat het een onbemand vliegend apparaat is?

Edit: ik vind zelf overigens dat je iets pas een drone kan noemen als het echt autonimous is.

Een drone is per defenitie een voertuig dat vooraf geprogrammeerde taken kan uitvoeren. En dat kunnen auto’, boten, vliegtuigen en multirotors zijn en wie weet wat nog meer. En de term ‘drone’ word al zo’n 30 jaar in sf films gebruikt en is nog nooit een vliegtuigje geweest met een camera.
Dus een DJI phantom is een drone, omdat hij zelf kan blijven vliegen etc. De mijn quad crasht als ik de zender neerleg.

Een onbemand luchtvaartuig of ‘drone’ is een luchtvaartuig zonder piloot aan boord. De toestellen worden bijna altijd op afstand bestuurd, waarbij de bestuurder zich in de nabijheid kan bevinden, maar ook op duizenden kilometers afstand. Er zijn ook autonomere toestellen, die volgens een geprogrammeerde opdracht handelen.

Er bestaan verschillende namen waaronder een dergelijk toestel bekend is: UAV (Unmanned Aerial Vehicle) of RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), Micro Air vehicle (MAV), Autonomous Aerial Robotics (AAR), Small Unmanned Aircraft System (SUAS), microcopter, mini UAV of small UAV, rotor-UAV of RUAV, Quadcopter.

Terug ontopic:

Ik denk dat als we iedereen die aangesloten is bij dit forum blijven aansporen om verantwoordelijk te handelen, en de whatsapp clubjes/teams hun leden ook op dezelfde manier verantwoordelijk houden voor veilig gedrag we al een heel eind komen. Vanuit MRO zullen we altijd proberen onze nieuwe leden op een zo’n positief mogelijke manier te laten nadenken over wat wel en niet kan vanuit veiligheidsperspectief.

Er is op dit forum al uitgebreid besproken wat wel en niet verantwoordelijk gedrag is voor fpv-racers, misschien moeten we hier gewoon een keer een samenvatting van maken en dit als leidraad gebruiken?

Dat heb je mooi gejat van internet. Dat is het eerst wat je vind op google.haha. Maar goed ik ben het niet met je eens. Ik vind per defenitie het woord drone een scheldwoord! en zeer slecht voor de reputatie van de hobby. Het zijn meestal ook de mensen die nieuw zijn in de fpv-hobby (fpv vliegen algemeen) die het woord drones gebruiken, wat ik zelf zeer storend vind.
Na mijn mening is de term drone voor onze hobby ontstaan door de grotere fpv vliegtuigen, zoals de skywalker etc. Deze vliegtuigen lijken erg veel op de drones die de usa gebruikt. En daar hebben ze ook gelijk in.
Maar vliegen met een fpv quadcopter is niks anders dan vliegen met een rc heli met een draadloze camera. En als je deze hobby wilt vergelijken met de criminele voertuigen van de usa is dat erg jammer en zeker niet goed voor de hobby.

Maar ik ben het wel eens dat er een wetgeving moet komen voor die vliegende amateurs met hun phantoms. Vind zowieso dat de dji phantoms verboden moeten worden wereldwijd. De de naza die aanboord van de phantom zit is levens gevaarlijk en zeer onvoorspelbaar. En dat is het ergste niet, maar ze gaan ook nog boven de bewoonde wereld vliegen.
En dan heb je die mensen die die phantom boys vergelijken met de echte fpv vliegers…
Niet alles met 4 wielen is per defenitie een auto toch?

Ho! begrijp mij niet verkeerd. Ik ben van mening dat de naam drone niet staat voor wat wij doen.
Maar op het moment dat er geroepen wordt dat wat wij vliegen niet onder diezelfde categorie valt is dat een misopvatting, aangezien deze door de wetgever wel degelijk zo gezien wordt. Alles wat vliegt en bestuurd wordt op afstand wordt gezien als “drone”.
Wat misschien dus straks wel eens kan betekenen dat je er iets van een certificaat voor moet halen.
En ja dat heb ik ff snel van internet gejat. Wat denk je dat ze bij het ministerie zullen doen?

Ik wil daar wel aan toevoegen dat ik niet degene ben die een quad wil vergelijken met een drone.
Want hoewel de meeste mensen hier het een quad o.i.d zullen noemen worden alle vliegende dingen met meer dan 2 props door het gros van de mensen gezien als drone.

Ik ben hier niet om ruzie te zoeken, ik ben hier omdat ik net als jij een hobby uitoefen en daar graag mee in contact kom met anderen met dezelfde hobby. Dit was een regel die de overheid er doorheen heeft gekregen en die zeer zeker de moeite waard was om hier te delen. Ook met het zicht op wat wij als "racers” zouden kunnen doen om het zelf een verantwoorde hobby te maken. Dan kunnen we natuurlijk altijd die mier gaan zoeken en ‘m keihard nemen maar feit is dat de apparaten waar wij mee vliegen worden door de meeste mensen nou eenmaal gezien als drone.

Het is ook geen aanval op jouw persoonlijk hoor! begrijp me niet verkeerd. Ik het alleen erg vervelend dat de hobby beetje bij beetje verpest gaat worden. En dat voornamelijk omdat de grote gros mensen appels met peren vergelijken. En die mensen denken, fruit is fruit!
Maar zowieso, de wetgeving opzicht heeft weinig nut voor onze hobby aangezien wij voornamelijk in bossen, parken etc vliegen. Dus op plekken waar geen of weinig mensen komen. Dus je zal ook niet in aanraking komen met de politie.

Ik snap dat het vervelend is dat de hobby door het gros van de mensen als appels met peren wordt vergeleken.
Maar het beste wat je dan kan doen is er niet tegenaan gaan schoppen dat mensen de hobby “verpesten” maar gaan denken wat wij er aan kunnen doen om de hobby leuk te houden. En niet alleen leuk te houden maar ook veilig en toegankelijk voor anderen die de hobby willen beoefenen.

Drone, quadcopter, racer… hoe je het ook noemt. Het valt in de wetgeving nog steeds onder ‘modelluchtvaartuig’.
En dan heb je met deze regels te maken: http://wetten.overheid.nl/BWBR0019147/2015-11-07

Kort door de bocht… zolang wij die bril op hebben zijn we ten alle tijden in overtreding. We zijn dus al jaren illegaal bezig.

Daarom denk ik dat het goed is om te zoeken naar een oplossing zodat wij de hobby kunnen beoefenen zoals we nu doen alleen op een veilige en verantwoorde manier.

En natuurlijk het liefst voor dat er door de wet een regeling is dat we er juist slechter van worden.

“Kort door de bocht… zolang wij die bril op hebben zijn we ten alle tijden in overtreding. We zijn dus al jaren illegaal bezig.”

En aangezien we ons ook groeperen hier op het forum zijn we ook een georganiseerde criminele bende? :twisted:

Lichte necrobump:

Je kan al via de KNvVL een brevet halen voor helicopters en multirotors.

Dus het “brommer” certificaat voor “drones” is er al (ik weet niet hoe lang dit er al is). Aansluiten bij een modelvliegclub/knvvl, en gaan met die banaan zou ik zeggen :wink:

ja alleen die staan niet te springen om racing drones is mijn ervaring…