Bouwverslag 2e FPV FT Arrow: "Freedom"

Hallo allemaal,

Nadat mijn eerste FPV FT arrow “Rocket” door technische problemen is gecrashed wil ik nu een tweede gaan bouwen.
Doordat ik de FT arrow al een keer eerder heb gebouwd hoop ik met mijn ervaring nu een betere FT arrow te gaan bouwen.

Mijn doel voor deze build is om een simpele en kleine, redelijk lichte, toch stevige en snelle FPV wing te maken om lekker mee te freestylen (vandaar de naam o.a.).

De onderdelen die ik in deze build ga gebruiken zijn:
Cobra 2206-2100kv
FTV Littlebee 30A
Turnigy TGY113MG
HS1177
400mw boscam VTX
Spektrum receiver
Polulu 5V step-down

Ik moet nog ff zien wat voor lipo’s ik erop ga gooien maar wss worden dat de 3s 1300’s en/of 4s 1000’s.
Ik ben van plan de build ook nog te gaan spraypainten, maar daar lees je later nog wel meer over.

Hopelijk lukt het me de build af te hebben tegen het eind van deze week, dan kan ik er lekker mee vliegen op vakantie XD.

Ga dit volgen. Een wing lijkt mij ook wel wat trouwens :clap:

Beetje vreemde plek voor een bouwverslag en van een fixed-wing ook nog :wink:
Wat ging er precies mis met je vorige versie? Ben er wel nieuwsgierig naar aangezien ik zelf ook bezig ben met eentje.

oh oeps, hij had bij bouwverslagen moeten staan. Mijn excuses.

Dank voor het verplaatsen Bjorn

Ik heb geen idee waar het precies aan lag.
Het enige wat ik weet is wat er gebeurde. M’n power viel uit en een van de servo’s stond vol een richting op, waardoor hij spinnend de grond in knalde.
Ik heb er heel lang over lopen piekeren wat het nou zou kunnen zijn geweest. Maar een echte verklaring ben ik niet mee kunnen komen.
Het was wss iets in de power verdeling of misschien koortsluiting, ik moet eigenlijk de losse onderdelen nog maar eens langs gaan om te zien welke het niet meer doen. Maar daar heb ik nog geen tijd voor gehad, en heb ik tot de zomervakantie ook geen tijd voor.

Vandaag bijna de hele dag bezig geweest. Heb bijde vleugels uiteindelijk af kunnen krijgen. Dus ik vind het een geslaagde dag :smiley:

Ben natuurlijk begonnen met het uitprinten en aan elkaar plakken van de bouwtekeningen.

Vervolgens kwam het snijwerk. Ik volg niet precies de tekeningen. Want dat is veel teveel gedoe: die sleuven heb je helemaal niet nodig, en die ronde randen bij de elevons zijn ook overbodig. Die extra ruimte er naast sws, dat kun je later veel gemakkelijker wegsnijden als je je winglets erop hebt gedaan. Dan snij je ook niet teveel weg ofzo.

Omdat ik wil dat deze wing stevig is heb ik ervoor gekozen om carbon strips in de leading edge van de wing te verwerken. Op die manier heb je minder last van deuken en kreukels bij crashen tegen bomen e.d.

Omdat ik geen kleine 4 gram servo’s in huis heb en ik sws denk dat die niet echt krachtig genoeg zijn heb ik ervoor gekozen mijn servo’s plat te installeren.
En met de kant van de schroef naar het midden, zodat je die zonder al teveel problemen aan kunt draaien.

Vervolgens ben ik de wings dicht gaan lijmen. omdat dit zo’n kleine wing is ga je toch geen long range doen en maakt het niet zoveel uit dat de VTX en je receiver dicht bij elkaar zitten. Scheelt bovendien ook weer met (gewicht aan) kabels en dat soort gezeik.

Ik heb er ook voor gekozen om het stukje vleugel voor de propeller naar elkaar toe te brengen en dan vast te lijmen. Dat zorgt voor een schonere luchtstroom naar de prop. Waardoor die iets stiller en efficienter werkt.

Morgen lekker verder werken, dan kan ik als het meezit de eerste keer gaan spraypainten. :slight_smile:

Okay, dus ik heb een tijdje niets meer gepost. Je zal je wel afvragen waarom. Eigenlijk is de rede heel simpel, ik had geen zin want ik was met andere dingen bezig.

Op dinsdag ben ik bezig geweest met de electronics pod en heb ik de wing in elkaar gelijmd.
Ben die dag ook na gaan denken over wat voor kleurenschema ik erop wou gaan zetten.

Op woensdag ben ik naar de Kesler gegaan om spuitbussen te kopen. Ik heb voor de kleuren petrol blue (een soortvan turqoise), ice blue en light grey gekozen. Ik zag een vrachtwagen langsrijden in die kleuren en vond het er nice uitzien, dus daarom heb ik daar voor gekozen.

Zowel woensdag als donderdag ben ik bezig geweest met het verven. Ben best tevreden met het resultaat. De grijs was iets donkerder dan verwacht, maar behalve dat ziet het er nice uit!

Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met de elektronica. Omdat de littlebee ESC geen BEC heeft had ik een 1 amp pololu besteld om de rx + servo’s van stroom te voorzien. Helaas bleek 1A niet voldoende te zijn dus heb ik een nieuwe 2.5 A pololu besteld. Hopelijk komt die voor het eind van komende week binnen. Verder heb ik de stroom door een 2A LC filter lopen, ik denk eigenlijk dat dit te krap is om zowel de rx+servo’s als de cam en vtx te runnen. Maar dat zie ik nog wel.

Ik heb ook nog de ESC mooi aan de buitenkant gemonteerd en de motor wires er direct op gesoldeert. Is weer iets gewicht minder.

Dus hopelijk kan ik ergens de komende tijd de wing finishen en de maiden doen.
Wel jammer dat dat nu nog niet is gelukt want ik ga op vakantie de komende tijd, en daarna heb ik het vrij druk.
Maargoed, ik zie wel. Iig is de wing tot nu toe goed gelukt. Hopelijk vliegt ie lekker :smiley:

Hier nog ff een fototje hoe ie er nu uitziet