25mw of 600mw? Deel 2

Ik krijg steeds meer het idee dat we met zijn allen helemaal verkeerd bezig zijn door veel te sterke VTX’en te gebruiken. Die dingen zijn misschien leuk als je alleen of long range vliegt, maar zodra je met meerdere mensen vliegt ga je elkaar alleen maar storen.

Indoor in Utrecht kwamen we tot de conclusie dat het echt niet ging met meerdere vliegers met 600mw vanwege alle reflecties die enorme storingen opleverden, dus volgende keer worden daar 25mw VTX’en voor ingezet.
[member=284]BorisB[/member] heeft net in Bexbach outdoor met 25mw gevlogen en wil niet meer anders als ik hem zo lees. Hij vliegt hier ook gewoon een ruim parkour, dus bereik lijkt ook niet echt een issue.

We willen natuurlijk allemaal veel/groot/meer want veel/groot/meer is beter, maar in dit geval lijkt die 600mw eerder een nadeel dan een voordeel op te leveren. Zeker nu het winter a.k.a. indoorseizoen eraan komt is het misschien tijd om eens pas op de plaats te maken en dit te overdenken.

Wat zijn jullie gedachten hierover?

Oh en wellicht heeft iemand nog input over het gebruik van een patch antenne vs cloverleaf?

Geen idee wat 25mw doet, ik ben gelijk met 600mw begonnen. Ik heb wel twee patch antennes naast de clover. Zonder een diversity ontvanger word je bereik gewoon meer naar voor verplaatst, wat prima is als je aan een kant van het parkours zit. Ik heb een grote Aomway patch en de Immersion patch geprobeerd. De Aomway heeft net iets meer bereik maar is een stuk meer gericht. In de praktijk gebruik ik de clovers nog steeds het meeste.

ik zit zelf ook te denken om eens voor 25mw te gaan, dat is ook eigenlijk het maximaal toegestane zendvermogen in nederland. Eigenlijk zou je zenders moeten hebben met selecteerbaar vermogen.

Misschien is het zelfs wel mogelijk om een demper tussen de vtx uitgang en antenne te schroeven.

Het is inderdaad beter om het vermogen te gebruiken dat je nodig bent ipv zo veel mogelijk, de kunst is dan om de juiste antennes te gebruiken.

Er is dit weekeinde getest door [member=194]Royce[/member] [member=347]jaapp[/member] en [member=250]jaimevisser[/member] bij kart centrum Uden met 25mW en 600mW zenders.

Conclusie was dat er weinig verschil was in beeld kwaliteit en als er al een beter beeld gaf het de 25mW was.
Bij races buiten is de 25mW verplicht ivm wetgeving. Ik denk dus dat je zeker er 1 moet aanschaffen omdat het anders moeilijk wordt om te vliegen met je vrienden. 25mW gaat wel slecht samen met grotere vermogens.

Ga je er een kopen, doe er dan een met race band kanalen. Dit systeem werkt foutloos op 25mw en je kan dan met 8 man tegelijk vliegen.

Heb lange tijd met de 250mW Fatshark zenders gevlogen, die doen het ook gewoon prima!
Weinig verschil met de 600mW gemerkt, op het wat verder achter bosjes door kunnen na.
Houd dus niet in dat je met 250mW niet achter bosjes oid langs kan, gaat prima, alleen de 600mW gaat een aantal meter verder nog.

Het viel ons inderdaad op dat er weinig verschil was tussen 25mW en 600mW in de kartbaan.
Ik denk dat het echt per lokatie verschilt. Overal heb je weer andere materialen.

Ik heb een klein jaar probleemloos met 200mw gevlogen. De enige reden dat ik ook ben overgestapt naar 600mw was omdat mijn signaal gewoon weg werd gedrukt als ik met groepen vloog. Het is een soort wapenwedloop :).

[member=347]jaapp[/member] ik denk dat je helemaal gelijk hebt zover het quad racen betreft.
Het komt ook doordat er mensen zijn, zoals ik, die eerst bezig waren met foto/videos maken. Dan vlieg je alleen en dan wil je een betrouwbare link die misschien wel 1 km groot is. Dus je gebruikt dan een 600mW.
Als je er dan 2 hebt liggen dan is die al snel ook in je race quad geplugged.

Ik denk ook dat we liefst allemaal over moeten op 25mW. Tijdens races gaan we het verplicht stellen.
Voordat iedereen denkt dat dat weer duur gaat worden moet je eens hier kijken

Ik sta op het punt er 10 te bestellen om ze eens te testen.

Doe daar dan deze Dominator module bij https://flyinglemon.eu/receivers/11-5g8hz-32ch-video-receiver-module-for-fatshark.html
Dan ben je klaar voor 45 Euro en kan je met 8 vrienden te gelijk racen

Dat zijn inderdaad leuke prijzen. Maar je loopt natuurlijk wel het risico dat ze niet zo zuiver zijn en dat ze storen op naastgelegen kanalen. Kom je alleen achter door te testen.

Die Pineapple receiver van flying lemon is nu helaas out-of-stock. Ik weet niet of je dat al gezien had.

[member=260]Wired[/member], deze lijken inderdaad verdacht veel op de lumenier en cricket vtx-en. Wel jammer dat de 25mw versie er alleen is met de connector haaks op het pcb, dat gaat niet in elke quad mooi passen. Zie nu net dat deze ook in exact hetzelfde doosje als de lumeniers komen.

Ik denk dat je voor races niet echt onder die 25mw uitkomt. Ik denk echter dat het éigenlijk net te weinig is. Je kunt sowieso geen pigtail meer gebruiken want dan heb je helemaal niks meer over (ik kwam 50m ver voordat de ruis te erg werd om te vliegen) en tussen bomen door vormt ook een grote uitdaging. Voor ‘normaal’ gebruik denk ik dat 200mw de standaard zou mogen zijn. Als Immersion dus nu even een vtx op de markt brengt met schakelbaar vermogen tussen 25mw en 200mw dan zijn we er.

[member=347]jaapp[/member] ik weet idd niet wat de kwaliteit is. Proberen is de enige manier om er achter te komen denk ik.
[member=250]jaimevisser[/member] idd lijkt heel veel op de Luminair. Verbaast me niet GetFPV, is de eignaar van Luminair, maakt niets maar koopt het in. Dit is waarschijnlijk de OEM van deze zenders.
De haakse connector is misschien nog niet eens zo gek. MAkkelijk boven op plaatsen.
Had je gezien dat er ook een microfoon op zit.

[member=1]Björn[/member] 25mW moet wel een stuk verder komen dan 50m alleen niet als je samen vliegt met anderen die op 200 of 600 vliegen.
Het ImmersioNRC systeem gebruikt ook nog een richt antennes dus op een race track zal er zeker geen probleem zijn. Ervaringen van de piloten zijn ook zeer positief over dit systeem

Ik heb attitude goggles en geen dominators. In de attitudes kun je niet zo maar even een nieuwe ontvanger ploppen, dus het kan wel een dure grap worden voor sommigen.

Ik zou ook niet met modules voor in de Fatshark gaan ‘klungelen’. Zorgen dat je een systeem hebt welke je rechtstreeks in je bril kunt pluggen, geen aparte module IN je bril.

25mW is genoeg voor races die uitgezet zijn op grote velden of iets vergelijkwaardigs.
Dan praten we over gates, vlaggen en torens. Ga je de bossen in of soorgelijke obstakels, dan gaat het mis.

Je vindt al een externe Skyzone diversity receiver met 5 banden (waaronder raceband) voor 45 EUR op Banggood.


Nog twee richtantennes (patch of helical)(let wel op: RP SMA) erbij en een statief met lipo en je kan je Attitude hier aankoppelen. Ben je wel minder mobiel, maar denk als je op 25 mW gaat vliegen, het nodig gaat zijn om met vast geplaatste ontvanger te werken. Sommige piloten kruipen helemaal in de foetus houding waarbij hun clover helemaal horizontaal staat en de ontvangst minimaal is (geen probleem met 600 mW)

Dat mobiele van de fatshark vind ik juist fijn, bril op je kop, taranis in de ene hand en de mini in de ander.

De foetus houding heb ik weinig last van, blijf meestal wel recht op zitten/staan.

Binnenkort misschien toch maar een domv2 kopen dan.

Een losse receiver en dan ook nog een diversity heeft veel meer voordelen.
Je kan 2 verschillende antennes gebruiken maar ook 2 richt antennes. Neem 2 klein patches van Immersion en je beslaat met gemak 180 graden dus alles voor je wordt versterkt.
Je kan hem zo hoog zetten dat niemand er voor kan staan.
Er zitten meerdere AV outs op dus er kan nog iemand mee kijken of je kan een scherm aansluiten.
Geschikt voor alle brillen / displays.
Je kan hem ook nog op een antenne tracker plaatsen (niet pratisch voor racers btw)

Nadeel is eigenlijk allen dat het minder portable is.

Dat laatste vind ik wel een vrij fors nadeel hoor. Zoals wij vliegen is koffertje open, quad, zender en bril eruit en vliegen maar. Dit zal ongetwijfeld niet voor iedereen gelden, maar ik ben juist heel blij met die ingebouwde vrx in mijn dominator v2.

Zou dan ook beide systemen aanhouden, het mobiele voor buiten te spelen en statief voor tijdens racen op parcours…